vineri

12 aprilie, 2024

21 iunie, 2017

O eventuală politică izolaţionistă a SUA ar fi foarte riscantă pentru lumea înreagă, fiindcă lasă un vid internațional de putere în relațiile internaționale, poziția sa urmând să fie ocupată de alți actori, a avertizat Antonio Guterres, secretarul general al ONU, într-o conferinţă de presă.

”Dacă SUA renunţă la o parte a angajamentelor internaţionale, atunci va rămâne în urmă un vid de putere, iar alţi actori vor acoperi acest gol. Nu cred că asta ar fi bine pentru Statele Unite sau pentru întreaga lume”, a declarat Guterres, marți, la o conferință de presă pe tema refugiaților.

El s-a referit și la presiunile SUA pentru reducerea operaţiunilor de asigurare a păcii, în contextul în care America este cel mai mare contributor la bugetul ONU, și a atras atenția că acest lucru ar avea efecte dezastruoase asupra organizației și va crea pentru ONU “o problemă de management” care nu va putea fi soluționată, scrie The Washington Post.


Secretarul general al ONU va face săptămâna viitoare o vizită la Washington DC , unde va încerca să-i convingă pe congresmeni să respingă propunerea președintelui Trump d ereducere a fondurilor ONU. În bugetul anunțat luna trecută, Departamentul de Stat prevede o diminuare cu 60% a fondurilor ONU pentru misiunile de menținere a păcii.

De asemenea, Guterres a criticat decizia lui Trump de retrage SUA din Acordul de la PAris privind schimbările  climatice, dar a adăugat că opoziția unor grupuri ale societății civile și ale mediului de afaceri reprezintă n semn de speranță.

Nu este prima critică a oficialului ONU la adresa lui președintelui american, Donald Trump. Luna trecută, el a pus sub semnul întrebării decizia lui Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: