Cu toate că dobânzile oferite de bănci la depozitele la termen sunt la jumătate față de nivelul inflației, acestea sunt de șase-șapte ori mai mari decât anul trecut, ceea ce a convins mulți consumatori și companii să-și ducă economiile la bancă.
Valoarea depozitelor noi la termen constituite de consumatorii români în primele nouă luni ale anului s-a ridicat la 77,6 miliarde de lei, în creștere cu aproape 40% față de aceeași perioadă din 2021, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR). În același interval, dobânzile cu care băncile au remunerat lichiditatea atrasă de la populație au crescut cu circa cinci puncte procentuale, până la 6,5%.
Dobânzile medii oferite la depozitele în lei atrase de la companii au fost chiar mai mari de atât, respectiv de 7,2% la nivelul lunii septembrie. Valoarea depozitelor la termen constituite de firme s-a ridicat la 231,7 miliarde de lei, în creștere cu 31% față de primele nouă luni din 2021.
Astfel, valoarea medie a depozitelor noi atrase lunar de bănci în primele nouă luni ale anului a fost de 34,4 miliarde de lei, cu 8,4 miliarde de lei mai mult decât valoarea medie a depozitelor constituite de populație și de companii în aceeași perioadă din 2021.
BNR a avut o influență puternică asupra evoluției dobânzilor la depozite, deoarece, de la izbucnirea războiului din Ucraina a avut o politică de control stric al lichidității. Din martie, sistemul bancar din România se află într-un deficit de lichiditate față de BNR, iar acest lucru poate fi costisitor. Dacă Banca Națională nu organizează licitații repo bilaterale, pentru a oferit lichiditate băncilor, acestea trebuie să apeleze la facilitatea de creditare Lombard, unde dobânzile sunt cu un punct procentual mai mari decât dobânda cheie de politică monetară.
În septembrie, sistemul bancar a avut un deficit de lichiditate de 7,4 miliarde de lei (stoc mediu zilnic) față de BNR, în scădere față de august, când se ridica la 11,9 miliarde de lei, potrivit calculelor specialiștilor BCR Cercetare.
Guvernatorul Mugur Isărescu a admis în repetate rânduri că înăsprirea condițiilor de lichiditate a avut un motiv foarte clar și anume convingerea băncilor să majoreze ratele la depozite.
”Am înăsprit condițiile de lichiditate pe un motiv foarte clar: să obligăm băncile să împingă în sus mult mai rapid ratele de dobândă la depozite, pentru că și acolo e vorba tot de români, și aceștia chiar pierd”, a declarat guvernatorul BNR, într-o conferință de presă din august.
***