duminică

4 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 martie, 2021

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA® România se menține constant peste pragul care desparte creșterea economică de recesiune, potrivit datelor sondajului lunar al analiștilor CFA, publicate joi.

Totuși, costul refinanțării deficitului bugetar al României crește tot mai mult.

Și anticipațiiile privind cursul euro sunt similare celor din urmă cu o lună, dar cele privind inflația sunt mai pesimiste: 3,29% la orizontul următoarelor 12 luni (martie 2022 față de martie 2021), față de 2,58 – estrimarea medie anterioară.


Banca Națională a României (BNR) și-a majorat estimarea privind rata inflației până la 3,4% la sfârșitul acestui an și la 2,8% la sfârșitul anului 2022.

(Citiți și: „BNR a majorat prognoza de inflație la 3,4% până la sfârșitul anului, pe fondul creșterii tarifelor la energie și a prețurilor combustibililor”)

Tendința de creștere a cursului euro/leu rămâne solidă

Seria de „maxime istorice”  ale cursului euro/leu  din luna martie se încadrează în cea mai recentă  estimare medie a analiștilor CFA® din România, potrivit răspunsurilor la sondajul efectuat luna trecută.

Estimarea medie privind cursul euro a suferit o corecție pozitivă până la 4,9708 lei / euro la orizontul următoarelor 12 luni (martie 2022 față de martie 2021), de la 4,9742 – media estimărilor din ianuarie (după 4,9825 lei / euro  în decembrie,  4,9906 în noiembrie, 4,9996 în septembrie, 4,9777 în august, 4,9582 în iulie și 4,9608 lei / euro în iunie 2020).

Crește costul finanțării deficitului bugetar


Randamentul titlurilor de stat pe 10 ani ar urma să crească semnificativ de la 3,22 % în prezent până la 3,55% la orizontul următoarelor 12 luni, după ce estimarea scăzuse marginal luna trecut până la 3,05%,

Randamentul titlurilor de stat scadente la 5 ani va crește de la nivelul actual de 2,55% până la 2,77%.

Randamentul este invers proporțional cu prețul titlurilor, care scade dacă investitoriii sunt mai tentați să le vândă decât să le cumpere, din cauza scăderii încrederii în managemntul datoriei publice.

Alte estimări

  • PIB real în 2021: 4,1% (estimările anterioare: 3,6% și 3,3%);
  • Deficitul bugetar: 7,4% din PIB (estimare neschimbată, 7,16% estimarea oficială);
  • Datoria publică în 12 luni: 52% din PIB (51%);
  • Impactul economic al crizei coronavirus se va mai prelungi doar până în trimestrul 2 al anului 2022 (estimare neschimbată, anterior trimestrul 4);
  • Adoptarea euro este așteptată în 2029 (estimare neschimbată);

Încrederea în economie la nivelul din vara anului 2019. Când creștea

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA® România se menține la valoarea de 55,7 puncte, similară celei din vara plină de speranțe a anului 2019 când creștea vertiginos în teritoriul optimismului de peste 50 de puncte.

Totuși, tendința pe termen lung de scădere a încrederii nu este încă amenințată.

Față de aceeași lună a anului precedent, indicatorul este mai mare cu 7,2 puncte. Evoluția celor două componente cu care indicatorul se construiește este divergentă.

Componenta condițiilor curente a crescut cu 3,5 puncte față de luna anterioară până la valoarea de 38,3 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor este inferioară cu 1,7 puncte, până la valoarea de 64,4.

Metodologia

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România cuantifică anticipaţiile analiştilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din România şi a candidaţilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a lunii, iar Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

  • Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și la piața muncii;
  • Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.

Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.

Astăzi, în lume exista peste 170.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 152 societăți membre ale CFA Institute.

CFA România are peste 240 de membri deținători ai titlului de CFA®. Comunitatea CFA mai include aproximativ 250 de candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu. La sondaj participă membrii Ascoiației și candidații pentru nivelurile 2 și 3 ale examenului CFA.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: