luni

15 iulie, 2024

16 martie, 2021

După o amplă creștere înregistrată în luna ianuarie a anului curent, pe fondul majorării tarifelor la energia electrică și a prețurilor  combustibililor, rata anuală a inflației IPC este anticipată a-și menține tendința ascendentă până la finalul anului, când va atinge nivelul de 3,4%, reiese din Raportul asupra inflației publicat marți de Banca Națională a României (BNR).

Această evoluție este asociată exclusiv dinamicii componentelor exogene ale coșului de consum, se precizează în document.

Odată cu disiparea influențelor temporare nefavorabile ale acestora la începutul anului viitor, rata anuală a inflației IPC este prevăzută să încetinească, urmând să atingă nivelul de 2,8% la sfârșitul anului 2022.


Rata anuală a inflației de bază este de așteptat să-și continue scăderea în prima parte a intervalului de proiecție și, ulterior, să se stabilizeze la nivelul de 2,7%, până la finele intervalului de prognoză.

Comparativ cu Raportul din noiembrie, rata anuală a inflației IPC a fost revizuită în sens ascendent cu 0,9 puncte procentuale pentru sfârșitul anului 2021, pe seama tuturor componentelor coșului de consum, mai puțin prețurile volatile ale alimentelor.


Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: