miercuri

17 aprilie, 2024

6 februarie, 2022

Certificatele de emisii de CO2 au închis piața din această săptămână cu un nou record, de peste 96 de euro, ceea ce va spori costurile electrocentralelor pe cărbune și gaze și, respectiv, scumpirea energiei. Se apropie momentul în care pragul simbolic de 100 de euro va fi depăşit în curând, potrivit analiștilor consultați de Reuters.

Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) obligă fabricile, centralele electrice şi companiile aeriene să dețină cîte un certificat de emisii (GES) pentru fiecare tonă de CO2 pe care o emit. Ideea este să le determine astfel să-și îmbunătățească tehnologiile, dar ideea a contribuit la amplificarea crizei energetice declanșate de scumpirea gazelor rusești.

Marii consumatori industriali de energie au început să-și reducă drastic activitatea (Azomureș și Alro Slatina în România).


Cu cât preţul permiselor este mai mare, cu atât costul producerii emisiilor cu efect de încălzire a planetei este mai mare. Unele companii primesc gratuit certificate pentru a le ajuta să rămână competitive în ceea ce priveşte costurile pe pieţele globale.

Maximul istoric al pieței, mereu amenințat

„Preţul carbonului” a crescut cu peste 200% de la începutul anului 2021, ceea ce a determinat unele companii energetice să revină la cărbune, ceea ce a dus la emisii mai mari şi la creșterea cererii de certificate GES.

Contractul de referinţă al certificatelor din UE a fost a ajuns la 97,50 euro vineri, înainte de a încheia ziua la 96,43 euro, cel mai ridicat nivel de închidere de la lansarea pieţei carbonului în 2005.

Analiştii au spus că cel mai recent salt al preţului a fost probabil determinat de achiziţiile tehnice şi că nivelul de 100 de euro este aproape – un nivel sugerat .


Evoluţia ascendentă a costurilor europene ale carbonului s-a desfăşurat pe măsură ce factorii de decizie din UE au dezvăluit anul trecut o serie de noi reguli pentru a reduce emisiile mai rapid până în 2030, inclusiv o reformă a pieţei despre care analiştii se aşteaptă să urce şi mai mult preţurile CO2.

Refinitiv a estimat că un cost al carbonului de 100 de euro ar putea umbri dezbaterea politică asupra acestor politici şi obiectivul UE de a-şi reduce emisiile cu 55% până în 2030, de la nivelurile din 1990.

Ţări, inclusiv Polonia, au spus că preţurile ridicate ale CO2 sunt determinate de speculatori şi au îndemnat UE să intervină pe piaţă.

Alte state consideră că un preţ ridicatal carbonului este esenţial pentru atingerea obiectivelor climatice şi subliniază evaluarea recentă a agenţiei de supraveghere a valorilor mobiliare din UE conform căreia nu există nicio dovadă de abuz.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: