19 decembrie, 2021

Instalațiile și echipamentele de producție a îngrășămintelor au început să fie oprite pe platforma Azomureș, din cauza creșterilor de preț din energie. Producția ar urma să fie reluată după 20 decembrie, a anunțat compania vineri.

Din 6 decembrie, când Azomureș a făcut anunțul inițial de pregătire pentru oprirea producției, prețul gazelor naturale în România a continuat să crească semnificativ.

Spre comparație, pe 6 decembrie, prețul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, pe 15 decembrie, prețul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 Euro/MWh.


„De remarcat, la nivel european prețul gazului a continuat să crească, dar în România creșterea a fost și mai pronunțată, iar decalajul pentru utilizatorii industriali din România se adâncește. Dacă în prima jumătate a anului 2021, cotația la Bursa Română de Mărfuri (BRM) însemna o reducere de 3 euro față de prețul de referință European (TTF), în ultima lună în România prețul final a fost cu 9 euro peste prețul de referință TTF”, anunță compania.

Între timp, prețul certificatelor de carbon a crescut la un nivel de peste 80 de euro/tonă CO2, după ce a început anul în jurul a 30 de euro. În această situație, Azomureșul nu poate produce îngrășăminte la prețuri accesibile distribuitorilor și fermierilor.

„Combinarea acestor efecte pe piața românească înseamnă că prețul îngrășămintelor românești ar fi printre cele mai ridicate din Europa dacă costurile locale ale materiei prime principale, gazele naturale, ar fi transferate complet asupra produsului final. Este imposibil ca fermierii români să accepte astfel de prețuri și, prin urmare, este imposibil ca Azomureș să opereze cu astfel de costuri”, a declarat Harri Kiiski, CEO Azomures.

Campania agricolă de primăvară poate fi grav afectată

Fermierii și clienții industriali vor avea de suferit în perioada următoare din cauza acestui blocaj, avertizează compania.


”Apreciem intenția Guvernului de a acorda subvenții direct fermierilor pentru achiziția de îngrășăminte pentru a acoperi costurile foarte mari la îngrășăminte. Fermierii nu ar trebui să sacrifice aplicarea de îngrășăminte, deoarece o producție foarte bună, realizată cu o fertilizare adecvată, este o investiție corectă în contextul prețurilor ridicate ale cerealelor. Din păcate, această subvenție va sprijini în cele din urmă importurile din alte țări, deoarece producția în România va înceta”, se arată în comunicatul Azomureș.

În prezent, există restricții la export din țări precum Rusia, Turcia, Egipt și China. În context regional, unii producători din țările vecine (de exemplu, Ungaria) au informat clienții despre concentrarea vânzărilor de produse pentru consumul intern, limitându-și astfel exporturile.

Azomureș Târgu Mureș va continua dialogul cu toți actorii implicați în gestionarea crizei energetice care afectează furnizarea de îngrășăminte fermierilor români. Campania agricolă de primăvară (martie – aprilie 2022) poate fi grav afectată de lipsa aprovizionării cu îngrășăminte, consecințele urmând să fie mai vizibile în vara anului 2022. Îngrășămintele fac parte din conceptul de securitate alimentară europeană, recunoscut de Comisia Europeană.

Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. Azomureș furnizează materii prime (Uree și Melamină) pentru mai multe obiective industriale din România. Producția anuală îin condiții normale de funcționare) este de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, aproximativ 75% din producție fiind destinată fermelor românești. Platforma Azomureș este situată în partea de vest a orașului Târgu Mureș și asigură aproximativ 2500 de locuri de muncă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: