vineri

19 aprilie, 2024

4 septembrie, 2021

Scumpirea globală de proporții istorice a gazelor naturale riscă să împiedice redresarea economică după șocul crizei coronavirus, prin creșterea inflației și reducerea cererii.

Este o veste proastă pentru toată lumea, de la producătorii de ceramică din China şi până la clienţii unei patiserii din Paris: Iarna care va veni ar putea da lumii o lecţie dureroasă cu privire la cât de vitale au devenit gazele naturale pentru economie, potrivit Bloomberg.


Preţurile inaccesibile ar putea limita cheltuielile de consum ale gospodăriilor şi eroda salariile lor prin inflaţie, obligând guvernatorii băncilor centrale să ia unele decizii dificile de politică monetară.

Şi mai grav, deficienţele în aprovizionarea cu gaze ar putea paraliza industrii întregi şi chiar întrerupe livrarea de curent electric în ţările în curs de dezvoltare, declanşând tensiuni sociale.

Și piața din România s-a aliniat tendinței globale, cu recorduri istorice aale prețurilor la tranzacțiile angro, care urmează să se reflecte și în facturile consumatorilor casnici.

(Citiți și: „Recorduri istorice la prețul gazelor angro pe piața de la București și pe cea regională de la Viena. Cauzele”)

Costurile energiei sunt în creștere în întreaga lume, în timp ce revenirea cererii, după blocajul coronavirus, se lovește de constrângerile de aprovizionare. Petrolul a înregistrat deja un raliu început la sfârșitul anului 2020 care a dus la maxime multianuale peste 75 USD barilul în iulie.


„Energia stă la baza economiei. Preţurile mari la energie se reflectă pe tot lanţul de aprovizionare şi ar putea afecta relansarea incipientă”, susţine Bruce Robertson, analist la Institute for Energy Economics and Financial Analysis, citat de Bloomberg.

Oferta va fi insuficientă

Preţul gazelor naturale a început să crească în mod serios la începutul verii în emisfera nordică, când a devenit clar că nu va exista o ofertă suficientă în Europa pentru a permite umplerea tradiţională a pentru iarnă.

Cel mai mare furnizor al Europei, Rusia, a început să limiteze exporturile de gaze prin conducte, din mai multe motive, invocând cererea mare de pe piaţa internă, perturbările de producţie şi dificultățile privind un acord pentru un tranzit mai redus al gazelor naturale prin Ucraina.

„Umplerea depozitelor este întîrziată”, iar consumatorii sunt la mila vremii şi traiectoria preţurilor „va depinde de cât de frig va fi la iarnă”, spune Alfred Stern, noul director general al  OMV AG.

În Europa, preţul gazelor naturale l-a depăşit pe cel al petrolului, dar problema nu este una limitată doar la vechiul continent. Consumatorii din Asia trebuie totuşi să concureze cu Europa pentru livrările de gaze naturale lichefiate prin intermediul navelor, ceea ce îi forţează să plătească preţuri mai mari pentru a-şi asigura livrările.

Industriile afectate, gospodăriile amenințate

La nivelul întregii lumi, consecinţele economice ale scumpirii gazelor naturale încep să devină evidente.

Firma Tereos SCA, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, a avertizat luna trecută că preţul gazelor naturale afectează procesarea de zahăr în Europa, crescând „semnificativ” costurile de producţie, potrivit unui email trimis clienţilor şi consultat de Bloomberg News.

În China, cel mai mare importator mondial de gaze naturale, fabricile de ceramică au fost forţate să îşi reducă producţia din cauza preţurilor mari la gaze în provinciile Guangdong şi Jiangxi, potrivit presei locale.

Creşterea facturilor la utilităţi a „sabotat” de asemenea afacerile firmei Mughal Steels din Pakistan, susţine directorul operaţional, Shakeel Ahmad.

JPMorgan Chase & Co. a anunțat că indicele inudstiri preucrătoare a scăzut la minimul ultimelor șase luni în august.

Inflaţia de bază în zona euro a atins deja 3%, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. „Probabilitatea ca producătorii să treacă costurile pe seama consumatorilor este foarte ridicată”, iar asta înseamnă că inflaţia „ar putea să nu fie atât de trecătoare”, spune Carsten Brzeski, economist la ING Groep NV.

O perioadă îndelungată de preţuri crescute la produsele de bază poate avea consecinţe sociale.

„În multe economii emergente, chiar şi cea mai mică creştere a preţului de vânzare cu amănuntul la carburanţi sau energie poate conduce la dificultăţi economice şi tulburări în rândul opiniei publice”, susţin analiştii de la Eurasia Group, într-un raport elaborat la finele lunii august.

„Opinia Publică va reacționa și va întreba c se întâmplă”, spune Julien Hoarau, șeful firmei de consultanță  din Paris, EnergyScan.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: