cursdeguvernare

marți

15 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Guvernul promite compensarea parțială a creșterii facturilor la energie pentru populație. Variantele analizate

31 august, 2021

Guvernul caută o soluție de compensare parțială a creșterii facturilor la energie pentru populație în iarna care urmează, pe fondul scumpirii accelerate a energiei de pe piața angro, care urmează să ajungă și la consumatorii finali.

Nu este luată în calcul plafonarea prețurilor, potrivit declarațiilor premierului Florin Cîțu cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o, marți,  cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței.


„Trebuie să rezolvăm o problemă pe termen scurt, pentru iarnă. De aceea, ne-am întâlnit iar astăzi aici, pentru a definitiva soluţiile pe care deja le-am anunţat în spaţiul public (…) de a compensa o parte din factura pentru consum din această iarnă. Acestei soluţii trebuie să-i găsim forma finală cât mai repede”, a declarat Florin Cîțu.

Ministrul Energiei: Vom compensa facturile la electricitate ale românilor cu venit sau consum mediu

După întâlnirea de la Palatul Victoria, ministrul Energiei a anunțat că Guvernul va compensa facturile la electricitate pentru români începând cu 1 noiembrie.

Varantele analizate, suplimentar față de o promisă compensare a consumatorilor vulnerabili: fie compensare pentru cei cu venituri medii, fie compensarea unui consum mediu.

„Pe lângă compensarea consumatorilor vulnerabili, vrem să compensăm consumatorii până la venitul mediu sau consumului mediu şi vrem să compensăm în totalitate această iarnă, care începe la 1 noiembrie şi se termină la 31 martie”, a precizat Virgil Popescu, citat de Agerpres.

Ministrul Energiei a arătat că sunt în România 4,5 milioane de gospodării care consumă până în 1.000 de kWh pe an, ceea ce înseamnă peste 10 milioane de români.

Virgil Popescu a susţinut că această compensare se va face indiferent dacă Legea consumatorului vulnerabil va fi votată în timp util.

„Acum calculăm impactul bugetar, dar sursa de finanţare este clar impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea preţului gazelor, iar din estimările noastre sumele sunt de două ori mai mari decât anul trecut, întrucât şi preţul este mai mare, impozitul pe dividende al companiilor unde statul este acţionar şi nu uitaţi că de la Hidroelectrica statul are acel dividend suplimentar de 800 de milioane de lei încă nevirat şi care este ţinut ca sursă de finanţare pentru compensarea la electricitate”, a arătat oficialul ministerial.

Întrebat cum se va realiza efectiv această compensare, Popescu a răspuns: „Dacă vorbim de compensare la nivelul venitului mediu vorbim de un procent pentru toţi cei care au un venit mediu în România, iar dacă vorbim de compensare în funcţie de consumul mediu, vorbim de un număr de kWh din factură. Lăsaţi-ne să finalizăm toate datele”.

Amenințarea scumpirilor


Piața angro de electricitate (pe piața spot pentru ziua următoare de la Bursa OPCOM din București) a înregistrat lună de lună maxime istorice și a ajuns la un nivel mediu de 183 lei / MWh în august 2021, de trei ori mai mare decât cel din urmă cu un an. De asemeni, gazele naturale s-au scumpit ca urmare a scăderii producției interne.

În general, schimbările nu au modificat substanțial facturile populației. Totuși, scumpirile de pe piața angro se vor reflecta și în facturi pe măsură ce contractele încheiate pe termene de un an sau de șase luni vor expira.

(Citiți și: „Scumpirea energiei: Prețul spot al electricității angro din România – al doilea cel mai mare din UE”)

Scumpirea electricității este susținută și de proporția anormal de mare pe care tranzacțiile angro de pe piața spot au căpătat-o în defavoarea celor pe termen mai lung, ca urmare a schimbării comportamentului furnizorilor și producătorilor.

Jucătorii de pe piață reclamă, pe de o parte, incertitudinile privind scumpirea certificatelor de emisii, care îngroașă prețurile pe piața spot.

Pe de altă parte, însă, operatorii au preferat piața spot, ca să nu-și asume poziții mari la termene lungi, câtă vreme nu le este clar ce cotă de piață și-au câștigat în urma liberalizării.

Premierul avertizează managerii companiilor de stat

Primul ministru și-a îndreptat atenția, în context,  spre companiile energetice de stat care urmează să fie controlate, „ca nicio companie să profite de această situaţie, să îşi umfle profiturile de o situaţie conjuncturală”.

„Nu vreau să descoperim că o parte din creşterea facturii, şi de aceea am chemat şi ANPC astăzi aici, la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficienţe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă aşa ceva se întâmplă şi găsim aşa ceva, vom lua cele mai dure măsuri”, a amenințat Florin Cîțu.

Mii de reclamații vizează furnizorii de energie privind modul de facturare a energiei, contractarea, procedura de schimbare a furnizorului, aspecte legate de conectare şi deconectare, precum şi relaţia cu clienţii, mai ales în contextul liberalizării complete a piețelor.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) spune că a aplicat amenzi de 4,42 de milioane de lei, în ultimul an, potrivit Agerpres.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: