marți

23 aprilie, 2024

12 septembrie, 2022

Comisia Europeană (CE) a aprobat o schemă de ajutoare de stat pentru companiile românești energo-intensive, în valoare de 1,5 miliarde de euro, pentru a compensa 75% din creșterea prețurilor la electricitate, rezultată din scumpirea certificatelor de emisii de gaze de seră. Și a prelungit valabilitatea unei scheme similare anterioare.

Principalele beneficiare sunt companiile din industria aluminiului, de prelucrare a țițeiului, industria chimică, metalurgia cuprului și turnătoriile de fontă, producția metalelor feroase și a feroaliajelor, potrivit „Orientărilor” CE privind ajutorul de stat prin sistemul de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră” (ETS).

„Aceste sectoare se confruntă cu costuri semnificative ale energiei electrice și sunt expuse în mod deosebit concurenței internaționale”, spune un comunicat CE. Banii vor veni din vânzarea certificatelor alocate gratuit României.


Schema va acoperi o parte din scumpirea electricității, rezultată din creșterea prețurilor emisiilor de CO2 în cheltuielile producătorilor de energie electrice, și transmisă mai departe marilor consumatori industriali  (așa-numitele „costuri indirecte ale emisiilor”) suportate în perioada 2021-2030.

 „Măsura de sprijin vizează reducerea riscului de „relocare a emisiilor de dioxid de carbon”, situație în care întreprinderile își mută producția în țări din afara UE cu politici mai puțin ambițioase privind clima, ceea ce duce la sporirea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial”, spune documentul citat.

Cât de mare este ajutorul

Companiile elegibile vor primi o rambursare parțială a costurilor indirecte cu emisiile, suportate în anul precedent, plata finală urmând să fie efectuată în 2031.

Valoarea maximă a ajutorului va fi egală cu 75 % din costurile indirecte ale emisiilor suportate.


 Valoarea ajutorului se calculează pe baza valorilor de referință privind eficiența consumului de energie electrică, care asigură faptul că beneficiarii sunt încurajați să economisească energie.

De îndeplinit o condiție din trei

Ca să primească ajutorul, beneficiarii trebuie, fie să:…

  • pună în aplicare anumite recomandări formulate în urma auditului energetic,
  • acopere cel puțin 30 % din consumul lor de energie electrică din surse care nu produc emisii de dioxid de carbon (prin instalații de producere a energiei din surse regenerabile de la fața locului sau din aproprierea sitului, prin contracte de achiziție de energie electrică fără emisii de CO2 sau prin garanții de origine), fie să
  • investească nu mai puțin 50 % din valoarea ajutorului în proiecte care conduc la reduceri substanțiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră ale instalațiilor lor.

Una dintre aceste 3 obligații trebuie respectată în termen de trei ani de la acordarea ajutorului.

Termenul pentru plata schemei anterioare se prelungește până în 2022

România a notificat și Comisia a aprobat o modificare a unei scheme anterioare similare pentru scumpirea electricității, rezultată din costurile indirecte ale emisiilor, suportate în perioada 2019-2020.

Se prelungește astfel până în 2022, termenul pentru plata ajutoarelor pentru anul 2020, întârziată „din cauza unei rate de îmbolnăvire excepțional de ridicate” în pandemia coronavirus.

Comisia spune că, la 21 septembrie 2020, a adoptat „Orientările revizuite privind ajutoarele de stat acordate în cadrul sistemului de tranzacționare  ETS în contextul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră după 2021, ca parte a modernizării tuturor instrumentelor de prevenire a relocării emisiilor de dioxid de carbon legate de EU ETS, cum ar fi alocarea cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de CO2”.

Orientările au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, odată cu începerea noii perioade de comercializare a EU ETS. Acestea se vor aplica până în 2030, cu o actualizare intermediară a anumitor elemente prevăzută pentru 2025.

Vicepreședinta executivă a CE, Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a explicat că astfel de scheme „sprijină obiectivul României de a reduce riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon pentru industriile sale mari consumatoare de energie”.

Totodată, însă, „stimulentele pentru o decarbonizare eficientă din punctul de vedere al costurilor a economiei sale vor fi menținute, în conformitate cu obiectivele Pactului verde, iar denaturările nejustificate ale concurenței vor fi limitate”, a avertizat comisarul european.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: