cursdeguvernare

miercuri

18 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Scădere surprinzătoare a consumului în mijlocul verii

5 septembrie, 2024

Vânzările cu amănuntul au avut parte de o evoluție surprinzătoare la jumătatea verii, înregistrând în iulie o scădere de 1,8% față de luna precedentă, potrivit datelor comunicate joi de Institutul Național de Statistică (INS). Față de iulie anul precedent, avansul a fost de 7,4%, ritm mai scăzut decât cel din iunie (când creșterea anuală a fost de 9,4%) și sub așteptările analiștilor.

”Prognoza noastră a fost de +10,0% an/an. Datele pentru luna iunie au fost revizuite în scădere de către INS. Continuăm să prognozăm o creștere a vânzărilor cu amănuntul de +6,5% în 2024 față de +1,9% în 2023”, se arată în raportul transmis de analiștii Erste investitorilor.

Ei argumentează că piața muncii continuă să fie puternică, salariile reale consemnând un ritm rapid de creștere, iar rata șomajului menținându-se la niveluri reduse în primele șapte luni ale anului. Pe de altă parte, ”crearea de locuri de muncă a încetinit în ultimele luni, deoarece angajările în industria prelucrătoare au fost sub presiune”, avertizează ei.


Vânzările de alimente au scăzut totodată în iulie cu -1% față de iunie. Față de iulie 2023, acestea au crescut cu 5%. Pe de altă parte, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul de produse nealimentare a crescut cu 0,3% față de luna precedentă, respectiv cu 12,3% față de anul precedent.

Vânzările de carburanți au scăzut cu 9,2% față de iunie, respectiv cu 0,2% față de iulie 2023, pe fondul creșterii accizei la carburanți.

Încrederea managerilor din retail a scăzut în august, aceștia fiind mai puțin încrezători cu privire la evoluția viitoare a afacerilor. Pe de altă parte, încrederea consumatorilor s-a îmbunătățit. ”Gospodăriile românești sunt mai dispuse să achiziționeze articole mari în următoarele douăsprezece luni și sunt mai optimiste cu privire la situația economică generală”, precizează economiștii băncii austriece.

Ei semnalează și avansul creditelor de consum, ajutat de reducerea ratelor de dobândă generată de excesul de lichiditate din piața bancară. ”Înlesnirea standardelor de creditare pentru creditele de consum în trimestrul al doilea din 2024, pe fondul concurenței dure dintre bănci a stimulat în plus activitatea de creditare. Standardele de credit ar putea fi reduse în continuare în T3 2024, conform Studiului BNR privind creditarea băncilor”, se mai arată în raportul citat.


Creditele de consum și-au accelerat creșterea în primele două luni din trimestrul al doilea, înregistrând un avans de două cifre, în premieră pentru ultimele 21 de trimestre, se arată în raportul BNR. În luna martie, spre exemplu, băncile au acordat credite noi de consum în valoare de 4,2 miliarde de lei, volum istoric, peste nivelul creditelor ipotecare acordate în aceeași lună.

(Citiți și: ”Cât mai putem finanța Modelul Bunăstare fără Dezvoltare. CRONICILE NR. 77. Sumarul, titlurile, autorii, coperta”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: