sâmbătă

20 aprilie, 2024

17 decembrie, 2021

Încrederea în Armată și Biserică înregistrează scăderi față de anul trecut, dar cele două instituții se situează în continuare pe primele locuri în clasament – 67% din românii intervievați în cadrul „Barometrului vieții religioase” au încredere în Armată, iar 62%, în Biserică.

Sondajul a fost realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte și cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI).

Principalele concluzii ale studiului:

  • 83% dintre români se consideră sigur sau mai degrabă persoane religioase (anul trecut, în contextul șocului pandemic, 89% spuneau că sunt persoane religioase). Acest indicator nu se referă strict la religie, ci și la raportarea la biserici/culte. Desigur, gradul de religiozitate crește în funcție de vârstă.
  • 53-54% din public se roagă zilnic sau aproape zilnic și 23% dintre subiecți spun că merg la biserică săptămânal sau mai des.
  • 67% dintre români spun că educația religioasă în școli este necesară (anul trecut, cifra era de 72%).
  • 89% dintre români spun că religia nu împiedică în niciun fel apartenența României la UE și la spațiul euroatlantic. Cifrele la această întrebare sunt similare celor de anul trecut.
  • 53% dintre români au o percepție pozitivă sau foarte pozitivă privind UE și 56% privind NATO.
  • 78% dintre români consideră că relațiile dintre diferitele religii/culte prezente în țara noastre sunt bune sau foarte bune (scorul acestui indicator de anul trecut era de 77%).
  • Revenirea la o oarecare normalitate în 2021 față de 2020 a modificat și percepția relației dintre stat și culte: anul acesta, 43% dintre români spun că relația dintre stat și cultele religioase este echilibrată și corectă – anul trecut, doar 29% considerau această relație ca fiind echilibrată și corectă.
  • Doar 12% dintre români consideră că oamenii credincioși nu ar trebui să se vaccineze. 72% dintre români spun că vaccinarea nu este împotriva credinței/religiei.
  • 60% dintre români sunt categoric sau mai degrabă de acord cu vaccinarea împotriva Covid 19. 11% încă se mai gândesc, 27-28% sunt categoric sau mai degrabă împotrivă.
  • Persoanele mai puțin religioase au o ușoară tendința de a fi mai favorabile vaccinării decât cele mai religioase, dar diferențele dintre persoanele religioase și cele nereligioase în privința acordului cu vaccinarea sunt foarte mici și nu sunt semnificative statistic.

Autorii analizei menționează că la declararea credinței în Dumnezeu cifrele sunt mai mari decât la religiozitate. Aproape 90% din persoanele intervievate au răspuns “Da” la întrebarea privind credința în Dumnezeu, cifra fiind aproape neschimbată față de anul trecut.


Nu sunt diferențe semnificative la declararea credinței în Dumnezeu pe diferite segmente de vârstă, spre deosebire de întrebarea de mai sus, cea referitoare la religiozitate.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: