sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 aprilie, 2022

Şase români, cu o avere cumulată de circa zece miliarde de dolari, au fost incluşi în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume realizat de revista Forbes, potrivit Digi24.

Cel mai bogat român este Daniel Dines, fondatorul și CEO-ul companiei de automatizări UiPath, listată la Bursa de la New York. Averea sa este estimată la 2,9 miliarde de dolari, ocupând locul 1.053 în topul celor mai bogați oameni din lume.

Trei români, respectiv Ion Stoica, Matei Zaharia şi Ion Ţiriac se află pe locul 1.818, fiecare având o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari. Ion Stoica și Matei Zaharia au fondat startup-ul de software Databricks, evaluat la 38 de miliarde de dolari anul trecut. Fostul tenismen Ion Țiriac conduce grupul cu acelaşi nume, având investiții în sectorul imobiliar, auto și al serviciilor financiare.


Fraţii Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, au averi estimate la 1,5 miliarde de dolari (Dragoş Pavăl, locul 1.929), respectiv un miliard de dolari (Adrian Pavăl, locul 2.578).

Cu 87 de miliardari în minus

Numărul miliardarilor din clasamentul Forbes a scăzut cu 87 faţă de 2021. Ieșirea acestora din top a fost determinată de efectele războiului, dar și ale pandemiei.

Averea cumulată a celor 2.668 de miliardari din acest an a fost estimată la 12,7 trilioane de dolari, cu 400 de miliarde de dolari mai puțin decât în ​​2021. Cele mai dramatice scăderi ale averilor au avut loc în Rusia, unde sunt cu 34 de miliardari mai puțini decât anul trecut.

Pe de altă parte, circa o mie dintre miliardarii incluşi în clasament sunt mai bogați decât erau acum un an.

Cei mai bogaţi zece oameni din lume

  • Elon Musk – 219 de miliarde de dolari
  • Jeff Bezos – 171 miliarde de dolari
  • Bernard Arnault – 158 miliarde de dolari
  • Bill Gates – 129 miliarde de dolari
  • Warren Buffett – 118 miliarde de dolari
  • Larry Page – 111 miliarde de dolari
  • Sergey Brin – 107 miliarde de dolari
  • Larry Ellison – 106 miliarde de dolari
  • Steve Ballmer – 91 miliarde de dolari
  • Mukesh Ambani – 90 miliarde de dolari.

236 de persoane din 34 de ţări au intrat în clasament în acest an, în scădere faţă de 2021.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

China este ţara care a produs cei mai mulţi miliardari noi – 62. Cel mai bogat nou-venit este din Taiwan – Zhang Congyuan, fondatorul în vârstă de 74 de ani al Huali Industrial, o companie ce produce încălţăminte pentru zeci de branduri, printre care Nike, Puma, UGG şi Vans.

Statele Unite s-au situat pe locul al doilea, cu 50 de miliardari noi. Printre aceştia se numără Gary Wang, cu o avere de 5,9 miliarde de dolari. Wang este cofondator al platformei de tranzacţionare a criptomonedelor FTX.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: