vineri

26 aprilie, 2024

31 mai, 2023

Sam Altman (foto), CEO-ul OpenAI al creatorului ChatGPT, se va întâlni joi la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunță Politico.

Sam Altman și-a petrecut săptămâna trecută călătorind prin Europa – Polonia, Spania, Franța, Germania și Regatul Unit – întâlnindu-se cu experți și lideri politici și pentru a căuta o locație pentru biroul OpenAI din Europa.

Ursula von der Leyen și Sam Altman vor discuta despre viitorul Act al Inteligenței Artificiale. Sam Altman și-a exprimat scepticismul în aparițiile publice cu privire la anumite părți ale iminentului regulament european al Inteligenței Artificiale, Reuters citându-l săptămâna trecută spunând că OpenAI ar părăsi UE dacă legea s-ar dovedi prea ”împovărătoare”. Ulterior, la Paris, Sam Altman a renunțat la mesajul privind retragerea, spunând că OpenAI „vrea cu adevărat să ofere servicii în Europa” și intenționează să respecte Legea AI.

Motivul călătoriei prin Europa


CEO-ul OpenAI, producătorul instrumentului de inteligență artificială ChatGPT, a petrecut săptămâna trecută în turneu pe continent, făcând popas în Spania, Franța, Polonia, Germania și Regatul Unit. El a vorbit deodată despre reglementarea AI cu factorii de decizie – i-a întâlnit pe liderii naționali Pedro Sánchez, Emmanuel Macron, Mateusz Morawiecki, Olaf Scholz și Rishi Sunak – și a căutat locații pentru un birou european OpenAI.

„Avem cu adevărat nevoie de un birou în Europa”, a spus Sam Altman pentru Politico la un eveniment organizat săptămâna trecută la Paris.

Conform viitorului Act al Inteligenței Artificiale al Uniunii Europene, companiile cu utilizatori în UE vor fi obligate să deschidă o reprezentanță în Uniune și să respecte deciziile „autorităților naționale de supraveghere” responsabile cu implementarea regulamentului european privind Inteligența Artificială.

Prin urmare, eventuala alegere a locației sediului său va determina care țară membră îl va supraveghea atunci când vine vorba de aplicarea Legii AI.

Sam Altman, tentat să aleagă Franța


După lansarea sa din noiembrie 2022, ChatGPT de la OpenAI – un bot capabil să creeze texte, melodii, imagini, video și software pe baza unor solicitări scrise – a provocat atât optimism, cât și anxietate cu privire la ceea ce înseamnă creșterea AI pentru viitorul omenirii.

Temerile principale sunt că ChatGPT și variantele acestuia ar putea fi folosite pentru dezinformare, și manipulare sau că ar înlocui milioane de oameni de la locurile de muncă. Cu toate acestea, politicienii par dornici să găzduiască cel mai tare laborator AI din lume.

Sam Altman încă deliberează unde să găzduiască noul birou. „Dacă ar trebui să alegi doar pe baza celui mai mare talent în cercetare AI, ai alege Franța. Dar am fost super impresionat de talentul și energia din Europa”, a spus Altman pentru Politico.

OpenAI are deja personal care lucrează la Londra, conform LinkedIn, iar în septembrie 2022 a creat o filială în Marea Britanie, conform registrului de afaceri al țării.

Legea AI, restricții și constrângeri

Promisă pentru prima dată de Comisia Europeană în 2021, Legea AI ar interzice anumite utilizări ale AI (cum ar fi scorul social și, unele cazuri, recunoașterea facială) și ar impune reguli mai stricte legate de siguranță și supraveghere atunci când este vorba de aplicații AI considerate a fi de „risc înalt”.

În plus, conform unei versiuni a Legii AI adoptată la începutul acestei luni de Parlamentul European, modelele „generative” precum ChatGPT – care pot crea conținut nou, cum ar fi text sau fotografii – ar trebui să prezinte automat ce materiale protejate prin drepturi de autor au fost utilizate ca date de referință.

Regula – care trebuie să fie aprobată încă de reprezentanții Comisiei și ai țărilor membre UE – abordează îngrijorările artiștilor și editorilor că firmele de inteligență artificială ar putea să folosească proprietate intelectuală fără consimțământ.

Proprietate intelectuală pe Internet, o provocare

„În teorie, sună grozav. Dar – din cauza modului în care sunt colectate aceste seturi de date și a faptului că oamenii au copiat date în moduri diferite pe site-uri web diferite – să garantez legal fiecare bucată de conținut protejat prin drepturi de autor nu este atât de ușor de făcut pe cât pare”, a explicat Sam Altman.

În general însă, Sam Altman este optimist cu privire la Legea AI și a spus că ar fi bucuros să se întâlnească cu factorii de decizie din UE.

El a asigurat că OpenAI se va alătura primului „sandbox” al UE, cu sediul în Spania, unde companiile AI își vor putea testa conformitatea cu reglementările europene.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: