6 iunie, 2024

Guvernul a aprobat în ședința de joi majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei și creșterea sumei deductibile la 300 de lei, față de 200 de lei în prezent. Salariații care au acest salariu în contractul de muncă vor primi de la 1 iulie un net cu 284 de lei mai mare, adică 2.363 de lei, pentru un program normal de lucru de 168,000 ore pe lună.

Măsura va va avea un impact bugetar pozitiv de 2,312 miliarde de lei asupra veniturilor bugetare, anul acesta. Anul viitor, suma colectată suplimentar la buget din impozitele și contribuțiile aferente acestei creșteri va fi 5,55 miliarde de lei.

Pe de altă parte, cheltuielile statului avansează cu aproape 553 de milioane de lei anul acesta și 1,326 miliarde în 2025, sumă reprezentând impozitele plătite în plus pentru bugetari.


Vor beneficia de aceste majorări 1.871.266 salariați, care au acum salarii de cel mult 3.699 lei, adică  32,5% din cei aproape 5,7 de milioane de salariați din România.

Aceste 1,87 de milioane de persoane sunt lucrători din domenii slab plătite, precum comerțul, transporturile și majoritatea IMM-urilor, unde nivelul salariilor este mult mai mic decât salariul mediu.

Pentru ca mărirea sumei neimpozitate de 300 de lei să fie efectivă, Guvernul va trebui să urce plafonul de din Codul fiscal până la care se acordă aceasta. În prezent, venitul brut realizat din salarii și asimilate salariilor nu trebuie să depășească nivelul de 4.000 lei inclusiv.

Noiembrie, termenul limită pentru transpunerea Directivei salariului minim european

2024 este anul în care statele membre trebuie să finalizeze transpunerea Directivei UE privind salariul minim adecvat și să aplice normele, începând cu 15 noiembrie. În România, unde formula aleasă este ca salariul minim pe economie să se încadreze în cel puțin 50% din salariul mediu, cea mai importantă parte a directivei va fi respectată, în condițiile în care: Guvernul a aprobat un salariu minim de 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, iar câștigul salarial luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.


Vor beneficia de majorarea salariului programată pentru 1 iulie aproape două milioane de salariați, ceea ce înseamnă peste 30% din totalul angajaților din țară, în contextul în care rata UE a acestor lucrători remunerați cu venitul minim pe economie este de aproximativ 11%.

Într-un studiu din 2023, Eurofound a constatat deja unele efecte ale aproprierii deadline-ului. „Valorile de referință orientative” stabilite în directivă (50 % din salariul mediu și 60 % din salariul median) sunt adoptate din ce în ce mai mult, fie în mod explicit introduse în legi sau în obiective (Belgia, Bulgaria, Irlanda, Slovacia, Spania), pe baza unor majorări efective (Croația, Germania).

Acolo unde guvernele nu au prezentat încă un mecanism, au apărut solicitări și presiuni din partea sindicatelor, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în Cehia, Grecia, Țările de Jos și România.

În țara nostră, sindicatele cer ca viitorul mecanism de stabilire a salariului minim pe economie să țină cont și de coșul de consum lunar, așa cum recomandă, fără a impune, și Directiva, ceea ce ar crește consistent valoarea acestui câștig minim garantat pe economie.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: