marți

16 iulie, 2024

14 mai, 2024

Deşi există discrepanţe majore între cele mai mici şi cele mai mari salarii, ele sunt impozitate cu aceleaşi procente, ceea ce refectă „politica fiscală absurdă” în domeniu, arată o nouă analiză a BNS prin care confederația încearcă să convingă guvernanții să regândească taxarea muncii.

„Guvernul testează pe români tot felul de măsuri, aceştia devenind cobaii experimentelor fiscale şi care, nu de puţine ori, s-au dovedit a fi conceptual greşite, acuză BNS, care oferă și exemple.

Datele colectate de Blocul Naţional Sindical arată că raportul dintre salariul minim brut pe ţară şi câştigul salarial mediu brut a fost în luna februarie 2024 de 41,3%, în timp ce în luna octombrie 2023, când a fost adoptată actuala valoare a salariului minim brut, raportul era de 43,9%.


BNS spune că politica fiscală ar trebui să atenueze, măcar, inegalităţi salariale, lucru care nu se întâmplă, însă. Rata de impunere efectivă a salariului mediu brut, respectiv 7.990 lei, este similară cu cea aferentă unui câştig salarial egal cu 37.750 lei, respectiv 41,5%.

Datele furnizate de BNS arată că:

  • Salariul mediu brut pe economie a fost în luna februarie 2024 de 7.990 lei. În aceeaşi lună, 60% din câştigurile salariale brute pentru contracte de muncă cu timp complet s-au situat sub câştigul salarial mediu brut pe ţară.

  • Aproximativ 15% din salariaţii cu contracte de muncă pentru normă întreagă au salarii brute la nivelul salariului minim brut pe ţară.

  • Media celor mai mici 40% din salariile din România pentru cu normă întreagă a fost, în luna februarie a acestui an, de 3.362 lei, cu doar 62 de lei peste salariul minim.

  • La polul opus, pentru cele mai mari 10% din salarii, salariul mediu brut era în luna februarie de 37.375 lei, de zece ori mai mare decât salariul minim pe economie.

Exemplu de măsuri fiscale greșite:

Una dintre măsuri prevede deducerea sumei de 200 de lei din baza de impozitare a salariului minim, în condiţiile în care 2024 a fost anul în care a intrat în vigoare prevederea din Codul Muncii potrivit căreia un salariat poate fi plătit cel mult doi ani cu un salariul egal cu salariul minim.

„Rezultatul? Un lucrător plătit cu venitul minim (3.300 lei brut) are un salariu net de 2.079 lei. Iar un lucrător plătit cu un salariu brut de 3.450 lei câştigă în mână tot 2.079 lei. O astfel de politică fiscală este absurdă şi, în mod cert, inhibă angajaţii să lucreze şi angajatorii să respecte legislaţia muncii”, arată analiza BNS.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: