marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 mai, 2022

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat, joi, că jumătate dintre cele 54 de companii cliente ale grupului rus Gazprom şi-au deschis conturi la banca Gazprombank, în contextul în care Moscova vrea să îi oblige pe cumpărătorii de gaze ruseşti să plătească în ruble pentru aceste livrări, potrivit Reuters.

Rusia a oprit complet livrările de gaze naturale spre Polonia şi Bulgaria, luna trecută, după ce aceste țări au refuzat să pltească în ruble gazele rusești. Apoi, îngrijorările că şi alte state europene ar putea puse în aceeași situație au crescut

Furnizorul finlandez de utilităţi Gasum a refuzat de asemenea să comute la plata în ruble şi săptămâna și a anunţat că va recurge la un arbitraj internațional în disputa cu firma rusească Gazprom export în legătură cu pretențiile rusești, care nu respectă contractele în vigoare.


Vicepremierul rus Alexander Novak susține că anumite companii mari au plătit deja pentru gazele ruseşti prin deschiderea de conturi la Gazprombank, adăugând că în scurt timp autorităţile de la Moscova vor şti care sunt companiile care au refuzat să facă trecerea la noua schemă.

Vicepremierul rus amenință cu o listă neagră

„Plățile de gaze în baza contractelor principale sunt scadente… și există informații că unele companii mari au deschis deja conturi, au plătit (facturile de gaz) și sunt gata să plătească la timp. (…) În următoarele două zile vom vedea o listă finală cu cine a fost plătit în ruble și cine a refuzat”, a declarat Alexander Novak.

Potrivit Comisiei Europene, sancţiunile UE nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată, şi firmele pot plăti pentru gazele ruseşti, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă.

Aproape toate contractele de furnizare pe care companiile din UE le au cu Gazprom sunt în euro sau dolari, iar unele companii occidentale de top și-au deschis deja conturi la Gazprombank, potrivit Reuters.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: