Germania va mai importa gaze din Rusia cel puțin alți 10 ani. Cel mai mare importator, Uniper, va menține contractele cu Gazprom, care expiră până la mijlocul decadei următoare, potrivit unei declarații a directorului general al companiei, Klaus-Dieter Maubach, citat de Bloomberg.
Șeful Uniper a spus că firma nu va extinde aceste contracte şi nu va demara altele. Uniper a deschis uin cont special „K” la Gazprombank, pentru a putea face plăți în euro, a mai spus Klaus-Dieter Maubach, citat de Reuters.
Operațiunea este îngăduită de Comisia Europeană.
Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan de 210 miliarde de euro pentru eliminarea dependenţei Europei de petrolul şi gazul rusesc până în 2027 şi pentru a accelera tranziţia la energia verde.
Embargou cu măsură
Nu numai Uniper ci şi italienii de la Eni SpA (Italia) au spus că intenţionează să cumpere în continuare combustibili din Rusia.
Uniper se bazează pe Rusia pentru mai mult de jumătate din cantitatea de gaze naturale de care are nevoie conform contractelor pe termen lung și spune că livrările nu s-au modificat în urma războiului.
„Până acum, Gazprom a fost un furnizor fiabil”, a răspuns Klaus-Dieter Maubach, când a fost întrebat dacă Uniper are încredere în Rusia. Însă a dat asigurări că Uniper caută să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu energie.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a oferit ţărilor pe care el le consider „neprietenoase” posibilitatea să plătească gazelle în euro sau dolari într-un cont la Gazprombank, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.
Comisia Europeană a acceptat ca plățile pentru gazele ruseşti să fie făcute într-o bancă desemnată, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor.
Planuri pe termen lung
Uniunea Europeană ar putea înlocui doar ceva mai mult de o treime din gazele rusești (60 de miliarde de metri cubi, față de livrările de 155 de miliarde de anul trecut) cu importuri din alte părți, SUA, Egipt, Israel și țările din Golf, potrivit Comisiei Europene.
Planul REPowerEU, lansat miercuri de Comisia Europeană, prevede că pe piața europeană ar putea fi 35 de miliarde de metri cubi de biometan și 20 de milioane de tone de hidrogen până în 2030.
Planul prevede finanțări de 210 miliarde de euro până în 2027 și de 300 de miliarde de euro până în 2030 pentru eliminarea dependenţei Europei de petrolul şi gazul rusesc până în 2027 şi pentru a accelera tranziţia la energia verde.
Doar 10 miliarde de euro vor merge către infrastructura de gaze naturale și alte două miliarde pentru proiecte de a importa petrol din afara Rusiei, restul fondurilor urmând a fi alocate pentru extinderea capacităților de a produce energie regenerabilă.
***