luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 iunie, 2022

Ministerul rus al Apărării a anunțat că și-a retras forțele de pe Insula Șerpilor, care a intrat în centrul atenției încă din primele zile ale războiului din Ucraina, când un mic grup de soldați ucraineni care apăra insula au fost auziți în înregistrări audio spunând unei nave de război rusești să „meargă la naiba”, transmite BBC.

„Ca un gest de bunăvoință, trupele ruse au finalizat astăzi sarcinile de pe Insula Șerpilor și au retras garnizoana staționată acolo”, a anunțat ministerul.

Oficialii ucraineni au confirmat, de asemenea, că forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor, un avanpost strategic din Marea Neagră.


Șeful biroului președintelui Zelensky, Andriy Yermak, a spus: „KABOOM! Nu mai există trupe rusești pe Insula Șerpilor”.

„Forțele noastre armate au făcut o treabă grozavă”, a scris el pe Twitter.

În timp ce Moscova susține că s-a retras din Insula Șerpilor „în semn de bunăvoință”, ucrainenii spun că retragerea rușilor este consecința unei „operațiuni de succes” a militarilor ucraineni. O ultimă operațiune în care au fost distruse echipamente rusești amplasate pe insulă ar fi avut loc în noaptea de 29 spre 30 iunie, iar joi dimineață armata ucraineană a raportat că rușii au fost alungați de pe Insula Serpilor.

Importanța strategică a insulei

De la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, Insulei Șerpilor a avut un statut vital și aproape mitic. Aceasta a fost cucerită de forțele ruse în 24 februarie, în prima zi a invaziei.


„Dacă trupele ruse reușesc să ocupe Insula Șerpilor și să-și instaleze sistemele de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, vor controla marea, pământul și aerul în partea de nord-vest a Mării Negre și în sudul Ucrainei”, a avertizat expertul militar ucrainean Oleh Zhdanov, în luna mai.

Insula Șerpilor permite Ucrainei să își apere culoarele maritime către importantele porturi Odesa, Herson și Nicolaev.

Insula se află la aproximativ 48 de kilometri de Vâlcov (Vylkove), cea mai apropiată așezare de pe coasta ucraineană, 297 de kilometri vest de Crimeea și 45 de kilometri de țărmurile României.

Stânca în formă de X are în unele locuri 41 de metri deasupra nivelului mării și o lungime de 1.973 de metri, cu un perimetru neregulat, putând fi străbătută în 40 de minute cu piciorul.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: