25 februarie, 2022

Toți cei 13 polițiști de frontieră de pe Insula Șerpilor, în Marea Neagră, au fost uciși de navele rusești aflate în apropiere, conform Kievului. „Pe insula noastră Zminii (Insula Șerpilor – n.red.), toți grănicerii care o apărau au murit eroic. Dar nu au cedat. Toți vor primi postum titlul de Eroul al Ucrainei”, a anunțat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, joi noaptea.

Navele de război Moskva și Vasily Bykov au bombardat insula, după ce grănicerii ucraineni au refuzat să se predea.

Ulterior, pe internet a apărut înregistrarea cu schimbul de replici dintre polițiștii ucraineni și comandantul uneia dintre nave ruse.


Ofițerul rus îi somează pe cei 13 să se predea: „Aceasta este o navă de război militară rusă. Vă sugerez să vă lăsați armele și să vă predați pentru a evita vărsarea de sânge și victime inutile. În caz contrar,vom deschide focul. Ați înțeles?”

Înregistrarea din interiorul punctului de control surprinde și un scurt dialog între ucraineni. O persoane spune: Asta este (în sensul de asta a fost, s-a terminat – n.red.)…. Să-i spun să se ducă dracului?

După acest scurt dialog, sonorul este dat tare și unul dintre grăniceri transmite: Navă militară rusă, du-te dracului!

Ulterior, insula a fost bombardată de cele două nave.


Rusia a comunicat ulterior, într-un mesaj preluat și de ambasada la București, că a arestat zeci de militari pe Insula Șerpilor, care s-au predat voluntar și pe care îi va elibera.

Miza strategică a insulei

Insula Șerpilor din Marea Neagră, aflată la 50 de km de Sulina, aparține Ucrainei și are o importanță strategică pentru că ar putea pemite Rusiei să controleze tranzitul navelor spre Ucraina.

Regiunea include căi navigabile importante către orașele-port Odesa și Kherson. Dacă insula va trece în mâinile Rusiei, aceste canale de transport maritim ar putea fi întrerupte, ceea ce ar duce la izolarea Ucrainei de piețele internaționale și va priva economia acesteia de venituri comerciale vitale, se arată în document.

Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor și Dardanele, Ankara refuză, invocând legislația internațională

Sursă: Daily Mail

Ucraina a cerut Turciei să blocheze traversarea strâmtorilor Bosfor şi Dardanele navelor de război ruseşti care intenţionează să intre în Marea Neagră, după ce forţele ruseşti au debarcat în porturile ucrainene de la Marea Neagră şi de la Marea Azov în cursul invaziei.

Conform Convenţiei Montreaux din 1936, Turcia deţine controlul asupra strâmtorilor şi poate limita trecerea navelor militare în caz de război şi în caz de ameninţare, dar cererea ucraineană a pus într-o situaţie dificilă această ţară, membră a NATO, care încearcă să menţină un echilibru între angajamentele sale faţă de Occident şi legăturile strânse cu Rusia.

Aflat într-o vizită în Kazahstan, ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Turcia studiază cererea Kievului, dar că Rusia are dreptul – potrivit Convenţiei – să-şi aducă navele în portul de origine, care în acest caz este în Marea Neagră.

Astfel, chiar dacă Turcia decide, după o procedură judiciară, să accepte cererea Ucrainei şi să închidă strâmtorile pentru navele de război ruseşti, ele ar fi împiedicate doar să navigheze în alt sens decât către baza lor din Marea Mediterană.

„Dacă ţările implicate în război fac o cerere de a-şi readuce navele la bazele lor, acest lucru trebuie permis”, a declarat Cavusoglu, citat de ziarul Hurriyet, preluat de Agerpres.

Cavusoglu a adăugat că experţi jurişti turci încearcă să stabilească dacă atacurile Rusiei asupra Ucrainei poate fi definit ca război, ceea ce ar permite invocarea prevederilor Convenţiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: