joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 iunie, 2022

Armata rusă şi-a întărit poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, punctul strategic cel mai apropiat de România, desfăşurând acolo sisteme sol-aer și alte sisteme de apărare, pentru a compensa noile sisteme de artilerie şi tirurile de rachete ucrainene.

Insula Şerpilor este situată în apropierea gurilor Dunării. De asemenea, insula ar putea servi drept platformă de tragere în direcţia portului Odesa sau chiar a României. Nu în ultimul rând, în apropiere de insulă există zăcăminte de hidrocarburi, precizează AFP, citată de Agerpres.

Cele mai recente imagini prin satelit cu insula permit să se distingă diferite sisteme de apărare sol-aer. Ruşii au instalat astfel de sisteme şi pe navele poziţionate în apropiere, pentru a-şi întări şi mai mult poziţiile.


„Ruşii au desfăşurat pe insulă mai multe sisteme antiaeriene ce acoperă diferite spectre de ameninţări: SA-13, Panţir, Tor, tunuri antiaeriene ZU-23-2”, precizează cercetătorul francez Pierre Grasser, specialist în apărare rusă, asociat laboratorului Sirice de la Sorbona.

Întărirea poziției pe insulă, „strategic, are sens, chiar şi în faţa noilor mijloace ale Ucrainei, precum tunurile autopropulsate Caesar şi lansatoarele multiple de rachete Himars”, potrivit unei surse militare franceze.

Ţările occidentale au furnizat Ucrainei mai multe sisteme de artilerie mobilă ce ar permite teoretic să se întreprindă lovituri dinspre coastele situate la circa 30 de kilometri, printre care tunuri franceze Caesar, dar mai ales lansatoare de rachete multiple Himars date de americani şi care în prezent de află undeva între Europa de Vest şi Ucraina.

Un focar de război în apropierea României

„Ne aşteptăm ca aceste sisteme să participe curând la lupte şi suntem angajaţi să continuăm să alimentăm fluxul de muniţii”, a declarat săptămâna aceasta subsecretarul american al apărării, Colin Kahl.


Sistemele antiaeriene desfăşurate în prezent de ruşi „nu vor putea intercepta rachetele ghidate trase de Himars, acest lucru este cert”, apreciază Pierre Grasser, adăugând totodată că „aceste sisteme sunt toate mobile şi prin urmare ruşii ar putea face ceea ce fac foarte bine ucrainenii de la începutul războiului: să le deplaseze imediat ce percep o ameninţare iminentă”.

Militarii ruşi „sunt acolo (pe Insula Şerpilor) în special pentru a contracara desfăşurarea de comandouri ucrainene” pe insulă, explică Perre Grasser, amintind că armata ucraineană a încercat deja să facă acest lucru cel puţin o dată, în noaptea de 7 spre 8 mai. Comandourile au fost decimate, a amintit el.

Insula Şerpilor este o miză importantă. Din prima zi a ofensivei ruse lansate pe 24 februarie, atacatorii au securizat această insulă plată şi pustie. Ei au luptat pentru a o păstra, pierzând oameni şi material.

De altfel, nu departe de această insulă crucişătorul Moscova a fost lovit de o rachetă ucraineană, în cea mai grea lovitură dată marinei ruse în ultimele decenii.

Vineri, ucrainenii au revendicat o lovitură cu o rachetă asupra unei nave ruse în care se afla un sistem antiaerian, lângă insulă. „Această navă, concepută iniţial pentru operaţiuni de salvare pe mare, servea drept platformă antiaeriană improvizată. Un sistem Tor a fost instalat acolo”, a dezvăluit Grasser.

„Aceste nave sunt utilizate pentru a aproviziona” insula, care are „o importanţă strategică”. „Nu este o simplă stâncă, este un teritoriu. El este situat strategic, nu doar din punct de vedere militar, ci şi economic”, a explicat analistul HI Sutton, specialist în probleme ale apărării navale.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: