marți

31 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 decembrie, 2021

Analiștii occidentali cred că recenta mobilizare a trupelor rusești la graniță este menită, cel puțin parțial, să forțeze negocieri directe între Moscova și Washington privitoare la Ucraina. Acest lucru ar submina Formatul de negociere Normandia (Germania, Franța, Ucraina, Rusia) în timp ce susține conflictul înghețat din regiunea Donbass din estul Ucrainei, unde Rusia a înarmat, finanțat și sprijinit de mai bine de șapte ani o revoltă separatistă.

Diplomațiile rusă și americană s-au ciocnit joi pe tema Ucrainei, la întâlnirea Blinken – Lavrov organizată în marja unei reuniuni ministeriale a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, fiecare sugerând că cealaltă țară încalcă principiile de bază ale OSCE, care urmărește să promoveze pacea în Europa.

În timp ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken a reiterat cererea ca Rusia să retragă trupele de la granița cu Ucraina și să reia discuțiile de pace, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat că țara sa consideră extinderea către est a alianței militare NATO drept o „amenințare fundamentală pentru securitate”.


„Nimeni nu ar trebui să-și întărească securitatea în detrimentul securității altora”, a spus Lavrov reporterilor, vorbind la Stockholm înaintea întâlnirii cu Blinken.

„Avansarea suplimentară a NATO către est va afecta fără dubiu interesele fundamentale ale securității noastre. Cei care obişnuiesc să repete punctele de discuţie de la Bucureşti şi insistă că ţările terţe nu au dreptul de a-şi exprima poziţia cu privire la problema extinderii NATO se joacă cu focul. Sunt convins că nu au cum să nu-şi dea seama de acest lucru”, a afirmat Serghei Lavrov.

Stând alături de Lavrov, Blinken a repetat amenințările SUA și ale NATO de a pedepsi Rusia în cazul în care forțele acesteia invadează din nou Ucraina, așa cum au făcut-o în Crimeea în 2014.

„Avem profunde îngrijorări cu privire la planurile Rusiei de reînnoire a agresiunii împotriva Ucrainei. Avem un angajament hotărât și ferm față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Cel mai bun mod de a evita o criză este prin diplomație”, a afirmat Anthony Blinken.


Blinken a cerut Rusiei să reia negocierile cu Ucraina pe acordurile de pace de la Minsk în cadrul „Formatului Normandiei”, sponsorizat de Franța și Germania, în timp ce Lavrov a cerut Washingtonului să creeze un canal alternativ de dialog direct cu Kremlinul.

„Permiteți-mi să subliniez că suntem interesați să ne unim eforturile pentru a rezolva criza ucraineană. Colegii americani au spus de mai multe ori că vor să ajute, fără a distruge Formatul Normandiei, prin restabilirea unui canal separat de dialog care exista sub administrația anterioară. Suntem pregătiți pentru asta”, a spus ministrul rus de Externe.

Rusia a concentrat peste 100.000 de soldați în apropierea granițelor Ucrainei și în Peninsula Crimeea și s-ar putea să se pregătească pentru o ofensivă militară pe scară largă la sfârșitul lunii ianuarie, a declarat vineri ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în fața parlamentului, citând rapoarte ale serviciilor de informații, potrivit Reuters.

Ucraina a făcut presiuni asupra aliaților săi din Uniunea Europeană și NATO în această săptămână pentru a pregăti un pachet dur de sancțiuni cu scopul de a împiedica Rusia să lanseze o ofensivă.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: