27 aprilie, 2022

Purtătorul de cuvânt al Kremlin, Dmitri Peskov, a avertizat miercuri că și alți clienți din Uniunea Europeană ar putea fi deconectați de la aprovizionarea cu gaze naturale rusești, dacă refuză să plătească în ruble.

Comentariile oficialului de la Kremlin au apărut după ce Rusia a oprit furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria, o mișcare pe care liderii europeni au denunțat-o drept „șantaj”.

Gazprom anunță că a pus în aplicare decretul privind plata gazelor cu ruble

Într-un document remis presei, gigantul rus Gazprom, controlat de stat, a precizat că a oprit furnizarea de gaze naturale către Polonia și Bulgaria pentru că aceste state au refuzat să plătească cu ruble rusești, în conformitate cu decretul emis luna trecută de președintele Vladimir Putin.


Gazprom a anunțat miercuri că nu a primit nicio plată de acest fel de la începutul lunii.

Vorbind cu presa de la Moscova, Dmitri Peskov a spus, citat de The Guardian: ”Rusia a fost și rămâne un furnizor de încredere de resurse energetice pentru consumatorii săi și rămâne angajată în îndeplinirea obligațiilor sale contractuale. Când se apropie termenele de plată, dacă unii consumatori refuză să plătească în noul sistem, atunci se va aplica, desigur, decretul președintelui”.

Întrebat dacă Rusia este pregătită pentru pierderile bugetare pe care le-ar putea suporta dacă țările europene refuză să plătească gazul în ruble, Dmitri Peskov a răspuns: ”Totul a fost calculat, toate riscurile au fost prognozate și s-au luat măsurile necesare.”

Ursula von der Leyen: Polonia și Bulgaria primesc gaz de la vecinii lor din UE

Bulgaria şi Polonia vor fi de acum înainte aprovizionate cu gaze naturale ”de către vecinii lor din UE”, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


„Ne vom asigura că decizia Gazprom are cel mai mic impact posibil asupra consumatorilor europeni”, a precizat Ursula von der Leyen la o conferință de presă organizată miercuri după-amiază la Bruxelles.

Cine ajută Polonia și Bulgaria

Grecia a anunţat miercuri că ar putea ajuta Bulgaria în aprovizionarea cu gaze. Potrivit Reuters, un oficial grec a declarat că Bulgaria a contractat deja cantităţi de gaze naturale lichefiate ce vor fi livrate printr-un terminal din Grecia. O altă sursă greacă afirmă că Atena ar pute ajuta Sofia şi prin inversarea fluxului gazoductului TurkStream.

În ceea ce privește Polonia, BBC anunță că fluxul de gaze pe rețeaua polonă este asigurat acum de Germania și Cehia.

Avertisment de la Bruxelles: Nu puteți plăti cu ruble

Tot miercuri, Ursula von der Leyen a avertizat furnizorii europeni de energie să nu se conformeze cerințelor Rusiei de a-și plăti gazul în ruble. „A plăti în ruble, dacă acest lucru nu este prevăzut în contract, este o încălcare a sancțiunilor noastre”, a spus ea.

Pe de altă parte însă, Ungaria a anunțat că își va plăti importurile de gaze cu ruble, așa cum a cerut Vladimir Putin.

Bloomberg cita miercuri surse apropiate Gazprom care afirmau că 4 state europene, nenominalizate, au efectuat deja plăți în monedă rusească.

Efectele imediate produse de acțiunea Gazprom

După anunțul  Gazprom, prețurile contractelor pe mai de la bursa din Amsterdam Dutch TTF au crescut cu 24% până la 127 euro / MWh miercuri dimineață și s-au ajustat doar până la 116,1 euro / MWh, 90 de minute mai târziu, adică mai sus cu 12,5% față de marți. La bursa CEGH de la Viena, cotațiile oscilau între 113 și 122 euro /MWh.

Pe de altă parte, rubla s-a apreciat puternic miercuri după ce Moscova a anunțat că a sistat livrările de gaze naturale către Bulgaria și Polonia. Miercuri dimineața rubla se apreciase cu 1,1% ajungând să fie tranzacționată cu 76 de euro, depășind maximul înregistrat în urmă cu mai bine de 24 de luni. Ea s-a apreciat cu 1% și față de dolari, ajungând la o cotație de 72,82 de dolari.

Polonia acuză Rusia de ”atac direct”

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a catalogat oprirea livrărilor de gaze de către Rusia „un atac direct” asupra Poloniei.

Vorbind în Sejm, camera inferioară a parlamentului polonez, premierul Morawiecki a spus că Rusia a depășit granițele „imperialismului său energetic” și a acuzat Moscova că atacă economia europeană prin măsuri inflaționiste.

El a încercat să-i asigure pe parlamentari că Polonia are suficient gaz în depozite, adăugând: ”Rusia nu doar că a efectuat un atac brutal și criminal asupra Ucrainei… Rusia a atacat și întreaga securitate energetică și alimentară a Europei. Este și un atac direct asupra Poloniei… Vom face față acestui șantaj, Polonia nu va avea nevoie de gaz rusesc”.

***

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: