vineri

29 martie, 2024

29 mai, 2018

Scăderea preţului petrolului a devenit semnificativă, iar cotaţiile au căzut sub pragurile febrei scumpirii din luna mai: 75,4 dolari / baril de petrol Brent şi 66,67 dolari /baril de petrol WTI, marţi dimineaţă.

Corecţia din ultimile zile a urmat speculaţiilor că Rusia şi Arabia Saudită ar putea creşte producţia, inclusiv pentru a răspunde creşterilor exporturilor americane în China.

Cele două ţări şi, ca urmare, şi alţi exportatori ar putea să nu mai respecte acordul de reducere a producţiei prelungit anul trecut, pentru a opri tendinţa de ieftinire a petrolului.

Anticipaţii pe piaţă


„Investitorii au început să includă în preţ probabilitatea ca Arabia Saudită şi Rusia să crească producţia. Totuşi, incertitudinile persistă, orice acord urmând să fie finanlizat la reuniunea OPEC din iunie”, observă un analist citat de Reuters.

„Vânzările în panică, pe seama aşteptărilor că Arabia Saudită şi Rusia vor creşte producţia, vor deteriora balanţa dintre ofertă şi cerere. Piaţa digeră acum informaţia”, spune un analist citat de Bloomberg.

Ministrul saudit al Energiei, Khalid Al-Falih, şi omologul său rus, Alexander Novak, au discutat săptămâna trecută despre creşterea producţiei, pentru a compensa eventualele scăderi ale ofertei din Venezuela şi Iran, dar şi o eventuală erodare a  consumului, din cauza scumpirii.


Cei doi oficiali au confirmat că creşterea producţiei „este pe masă”, dar au spus că nu s-a decis nimic.

Analiştii Goldman Sachs spun că, deşi informaţiile nu sunt încă un semn că pe piaţă se va instaura o tendinţă de scădere, creşterea producţiei cu un milion de barili pe zi ar lăsa piaţa în deficit în următorul trimestru.

Într-o tonă de ţiţei încap circa 7 barili, în funcţie de calitatea, respectiv densitatea produsului.

Reuniunea OPEC va avea loc pe 22 iunie, la Viena.

Concurenţa americană

Motivaţia, explicită oficial, este legată de eventualele căderi ale ofertei, din cauza problemelor politice ale Venezuelei şi Iranului, ca şi de o eventuală erodare a consumului din cauza scumpirilor din acest an.

Totuși, dincolo de îngrijorările explicite, se ridică și cele ale competiţiei pe piețele asiatice, cele mai avide în ultima vreme.

China este cel mai mare importator de petrol american din Asia, iar compania chineză Sinopec – cel mai mare procesator, tocmai a cumpărat un volum record de 16 milioane de barili pe zi de la americani, potrivit Reuters.

Volumele record ale producţiei americane au ieftinit mult tipul de petrol de această provenienţă şi au oferit importatorilor asiatici şansa de a reduce achiziţiile din Rusia şi din Golful Persic.

Or, Rusia se află în plină campanie de expansiune pe piața chineză.

SUA urmează să exporte 2,3 milioane de barili pe zi în luna iunie, din care mai mult de jumătate (1,3 mil. bbl) se vor îndrepta către Asia şi mai ales spre China, potrivit estimărilor citate de Reuters.

Producţia de ţiţei a SUA a crescut cu mai mult de 27% în ultimi doi ani, până la 10,73 milioane de barili pe zi (bpd), surclasând pe cea a Arabiei Saudite și fiind depășită doar de cea a Rusiei, care pompează 11 milioane bpd.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: