13 aprilie, 2021

Romgaz (SNG) a anunțat că va solicita rating din partea a două companii de evaluare, pentru putea finanța, și printr-o emisiune de obligațiuni corporatiste, eventuala preluare de la ExxonMobil a participaţiei la concesiunea zăcământului Neptun Deep de gaze naturale de mare adâncime din Marea Neagră.

Mixul de finanare a tranzacției mai include și un credit sindicalizat și resursele proprii.


Romgaz (SNG) a demarat discuții cu agențiile de evaluare financiară pentru obținerea unui rating care să-i certifice capacitatea de plată a datoriilor. Este necesar rating din partea a două agenții pentru a emite obligațiuni, potrivit directorului financiar al Companiei, Răzvan Popescu.

„Apetitul pentru finanțarea (tranzacției) Neptun Deep a fost neașteptat de mare, chiar și pentru noi, atât din partea  consorțiilor bancare românești, cât și străine. (…) Partea de finanţare va fi condiţionată de acceptarea ofertei și de detalii precum în ce jurisdicţie și în ce monedă vom plăti. Luăm în calcul un mix de finanţare, surse proprii, credit sindicalizat şi emisiuni de bonduri în special pentru a finanţa apoi CAPEX ” (capital expenditure), a declarat Răzvan Popescu, directorul financiar al companiei, citat de e-nergia.

Romgaz vrea să profite de existența unor lichidități mai mari decât de obiocei pe piață și de oportunitățile de finanțare în consecință.

„Acest proiect va duce la un nou Romgaz. În acest moment, din cauză că pieţele financiare sunt atât de oportune şi există lichiditate în piaţă” , a mai spus Răzvan Popescu.


Profitul net al celui mai mare producător român de gaze naturale  a depășit 1.254 milioane de lei, în creștere cu 15,1% în anul pandemiei, în ciuda scăderii veniturilor, dar susținut de reducerea cheltuielilor cu redevența, cu impozitul suplimentar și cu amortizarea.

O ofertă mult așteptată

Romgaz a înaintat, în 31 martie, o ofertă de preluare a participaţiei de 50% a ExxonMobil în perimetrul Neptun Deep, după mai mult de un an de tatonări. Romgaz va deveni astfel partenerul OMV Petrom (SNP), care deține cealaltă jumătate a concesiunii.

Preluarea participației a fost pregătită inclusiv legislativ după ce a fost atribuită Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) dreptul de a aviza acordarea și transferul de concesiuni de resurse.

(Citiți și: „900 mil dolari, oferta Romgaz pentru participația ExxonMobil în Neptun Deep – surse”)

Romgaz nu a confirmat estimările privind dimensiunea financiară a ofertei. „Nu pot confirma o astfel de sumă, nu înţeleg de unde a apărut o astfel de sumă. Este dreptul ziariştilor, dar cu certitudine nu este cea pe care noi am avansat-o”, a declarat Aristotel Jude, directorul general al Romgaz (SNG), citat de Agerpres.

Romgaz se declară pregătită pentru preluarea Neptun Deep. Nu știe care sunt competitorii

Este pentru prima prima dată când Romgaz va atrage „o astfel de finanţare mare, facem toate modificările pentru a ne pregăti, ne adaptăm strategia de dezvoltare a Romgaz”, a spus Artistotel Jude, citat de Agerpres.

Oficialul Romgaz nu a răspuns la întrebarea cine va fi operatorul blocului Neptun, rol care a revenit ExxonMobil, ci doar a confirmat că au fost discuții cu OMV Petrom, celălalt concesionar al perimetrului și că “nu este nici o problemă de operare”. Mai multe date pot fi oferite după ce proiectul va avansa.

Romgaz nu are deloc experiență în forajul și exploatarea offshore.

„În condiţiile în care oferta Romgaz va fi acceptată, suntem pregătiţi pentru toate deciziile pentru ca acest proiect să fie unul de succes. Este un obiectiv strategic care va aduce mari beneficii atât ţării, cât şi companiilor care îl vor implementa”, a mai spus directorul general al Romgaz.

Pe de altă parte, oficialii Romgaz au spus că nu știu cu cine concurează pentru preluarea participației ExxonMobil.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Spre comparaţie, România a produs anul trecut 9,2 miliarde de metri cubi.

Decizia finală de investiție în exploatarea zăcământului nu a mai fost luată ca urmare a modificăriii reglementărilor, considerate inacceptabile, iar ExxonMobil a decis să își vândă paricipația

OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul vitor decizia de a investi în exploatarea Neptun Deep, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei.

Pe de altă parte, amânarea face tot mai improbabilă exploatarea, care ar putea deveni neprofitabilă din cauza circumstanțelor defavorabile ale pieței gazelor, potrivit  ANRM.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: