Dacă va întârzia mult după 2022, investiția în exploatarea gazelor naturale din zona comercială românească a Mării Negre ar putea deveni nerentabilă. Nici nu vor mai fi extrase toate rezervele, potrivit estimărilor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).
„La discuţiile avute cu cei doi parteneri din proiectul Neptun Deep, le-am explicat foarte clar că statul este interesat ca această investiţie să demareze în anul 2022, pentru că va dura încă trei ani până la extracţia unei cantităţi semnificative de gaz, iar Green Deal ne obligă să scurtăm aceste termene. Dacă noi prelungim cu alţi trei ani, 2022-2025, apoi să începem să producem prin 2030, s-ar putea ca aceste gaze să nu poată fi extrase în totalitate, pentru că în 2035 valoarea lor va fi foarte scăzută şi nu vor fi economice”, a declarat Sorin Gal, director în ANRM, citat de Agerpres.
România riscă să devină importatoare netă de gaze naturale
România ar putea extrage din Marea Neagră între 200 şi 400 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit unor estimări citate de Sorin Gal în urmă cu o săptămână.
„Dacă am putea extrage 60% până în 2035, vom putea acoperi necesarul de gaze al României şi necesarul pentru producerea de energie electrică în România. (…) În 2021 se va decide viitorul Mării Negre şi este important să ne mişcăm să începem să producem. Altfel, România va ajunge la aproape jumătate din producţia de gaze, 5-6 miliarde, consumul va creşte şi vom importa tot mai multe gaze”, a susţinut reprezentantul ANRM.
(Citiți și: „Președintele ANRM a fost înlocuit în plină ofensivă de preluare de către Romgaz a participației ExxonMobil la Neptun Deep”)
ANRM încă analizează solicitarea făcută în 2020, de ExxonMobil şi OMV Petrom, de „prelungire a declarării comercialităţii zăcământului”, potrivit unei declarații a oficialului ANRM, citată de Agerpres. Declarația a fost făcută cu ocazia dezbaterii online „Decizii pentru noua economie: politici publice mai bune pentru sectorul de petrol şi gaze”, organizat de România Durabilă şi EM360 Group.
Legea întârzie
ExxonMobil şi OMV Petrom (SNP) sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Spre comparaţie, România a produs anul trecut 9,2 miliarde de metri cubi.
Reprezentanţii OMV Petrom au anunţat că anul viitor vor lua decizia de a investi sau nu în acest proiect, însă în funcţie de modificările legislative.
„Legea offshore se modifică în Parlament, nu este trimisă de la Ministerul Energiei la Parlament. Aşa cum ştiţi, ministrul Energiei îşi doreşte ca modificările la Legea offshore de către Parlament să fie făcute până la sfârşitul acestei sesiuni legislative, cu un consens larg în cadrul Parlamentului”, a spus George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Romgaz (SNG) a depus oferta de achiziție a participației Exxon. Cum își va finanța Romgaz investiția dacă va fi selectată de Exxon pentru preluarea participaţiei sale? Secretarul de stat a plasat responsabilitatea conducerii executive a companiei:
În ipoteza în care Romgaz va fi desemnată câştigătoare, modul în care se va finanţa depinde 100% de capacitatea conducerii executive de a-şi atrage capitalul necesar pentru încheierea acestei tranzacţii. Toate modalităţile sunt analizate de către conducerea executivă a societăţii”, a spus George Nicolescu, citat de Agerpres.