marți

16 aprilie, 2024

6 august, 2021

Locurile de muncă asigurate în industria nucleară din România vor crește de la 11.000 în prezent, până la 20.000 în contextul noilor proiecte de construcţii nucleare, potrivit Forumului Atomic Român (ROMATOM).

„În conformitate cu obiectivele europene privind decarbonizarea, România este ferm angajată în dezvoltarea programul nuclear, cu avantaje clare atât din punct de vedere al decarbonizării, deoarece existenţa a 4 unităţi operaţionale va conduce la evitarea eliberării în atmosferă a 20 de milioane de tone de CO2 în fiecare an, cât şi din punct de vedere al impactului social şi economic”, a declarat Teodor Chirică, preşedinte onorific ROMATOM, citat de Agerpres.


Totodată, industria nucleară din România are o contribuţie anuală de 5,7 miliarde euro la PIB naţional, fiind o forţă de creştere sectorială, dezvoltare a educaţiei, cercetare şi inovaţie nucleară.

Teodor Chirică a fost directorul general al Nuclearelectrica (SNN), operatorul Centralei Nucleare Cernavodă.

Încă un pas în proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

România și Canada au semnat, joi, un memorandum pentru continuarea cooperării la proiectul Centrala Nucleară de la Cernavodă, unde urmează să se construiască alte două noi reactoare. Primele două unități de producție de electricitate de la Cernavodă sunt dotate cu reactoare canadiene CANDU, care se apropie de sfârșitul duratei de viață și au nevoie de modernizări.

Anul trecut, România și SUA au decis să extindă Centrala de la Cernavodă cu 2 noi reactoare.


„Industria nucleară din România este una matură, cu experienţă şi cunoştinţe extinse. Considerăm că întâlnirea a fost o continuare firească a Memorandumului de Înţelegere încheiat în luna octombrie a anului trecut între ROMATOM şi Institutul de Energie Nucleară din Statele Unite, având încredere că o cooperare nord-atlantică reprezintă soluţia optimă”, a adăugat Teodor Chirică.

Potrivit acestuia, consolidarea cooperării cu partenerii din SUA şi Canada, în acelaşi timp menţinând prezenţa europeană, este un semnal pozitiv pentru continuarea programului nuclear din România prin finalizarea Unităţilor 3 şi 4 ale CNE Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1 a CNE Cernavodă şi alte proiecte precum dezvoltarea tehnologiei Reactoarelor Mici Modulare.

De asemeni, cu ocazia vizitei de lucru oficiale a Departamentului de Energie al SUA în România, companiile membre ale Forumului Atomic Român (ROMATOM) şi ale Asociaţiei Române pentru Echipamente Sub Presiune (ARPE) s-au întâlnit cu societăţi din Statele Unite şi Canada specializate în domeniul nuclear, pe data de 3 august 2021.

(Citiți și: „Acord semnat între guvernele SUA și România, la întâlnirea dintre premierul interimar cu ambasadorul SUA, cu preşedintele Exim SUA şi cu un reprezentant al Departamentului Energie”)

„Scopul vizitei de lucru oficiale este de a continua şi consolida legăturile cu industria nucleară şi factorii decizionali din România, în cadrul Acordului Interguvernamental încheiat la Washington DC în octombrie 2020, care a fost recent ratificat de Guvernul României. Acordul de cooperare include dezvoltarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 ale CNE Cernavodă, proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 şi alte potenţiale proiecte nucleare civile”, se mai spune în comunicat.

Astfel, 30 de companii din România specializate pe servicii, lucrări şi echipamente pentru industria nucleară s-au întâlnit cu societăţi din Statele Unite şi Canada, precum şi cu reprezentanţi ai Departamentului de Energie al SUA în cadrul unui eveniment care a durat o zi şi care a inclus vizite, prezentări şi întâlniri B2B menite să consolideze cooperarea dintre industriile nucleare din România şi SUA.

(Citiți și: „SUA acordă Nuclearelectrica un grant pentru evaluarea locațiilor viitoarelor minireactoare SMR”)

„Industria nucleară din România apreciază oportunitatea de a se implica în discuţii bilaterale cu partenerii noştri din Statele Unite şi Canada şi este încrezătoare în standardul ridicat de calitate şi eficienţă pe care parteneriatul îl va aduce în implementarea viitoarelor proiecte nucleare din România. ROMATOM a evaluat capacitatea industriei nucleare din România de a contribui la proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale CNE Cernavodă la 25% – 40% din contractul de Inginerie, Procurare, Construcţii şi Punere în funcţiune”, a afirmat Lucian Rusu, preşedintele ROMATOM.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: