Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
SUA acordă Nuclearelectrica un grant pentru evaluarea locațiilor viitoarelor minireactoare SMR
de Adrian N Ionescu , 14.1.2021
Agentia SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) a acordat Nuclearelectrica (SNN) un grant în valoare de 1,27 milioane de dolari, pentru ca aceasta din urmă să evalueze unde ar putea amplasa reactoarele de capacitate mică, de tip SMR, pe care le-ar putea cumpăra de la firma americană NuScale.
Grantul este acordat pentru „finanțarea costului serviciilor de asigurare a asistenței tehnice aferente identificării și realizării unei evaluări preliminare a unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile nucleare mici si modulare (SMR) în România”, spune un raport SNN trimis la Bursa de Valori București (BVB).
De asemenea, se va finanța și elaborarea unei foi de parcurs pentru licentierea reactoarelor.
O tehnologie recent certificată în SUA
În august anul trecut, Comisia de Reglementare în domeniul Nuclear din SUA și-a dat acordul pentru proiectul reactoarelor modulare mici (SMR), dezvoltat de compania americană NuScale.
O minicentrală nucleară SMR, poate produce 60 MW electricitate cu 12 minireactoare cu apă ușoară. Minicentrala are avantajul că poate fi amplasată în zone în care un reactor ca acelea de la Cernavodă nu ar avea loc.
(Citiți și: „SUA au autorizat minireactorul nuclear NuScale. Nuclearelectrica este interesată”)
Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, are din martie 2019 un memorandum cu NuScale Power, pentru „schimb de informaţii tehnice şi economice”.
Scopul declarat al memorandumului dintre SNN și NuScale este evaluarea dezvoltării, autorizării şi construcţiei reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potenţială soluţie pe termen lung pentru România.
Viitorul reactoarelor nucleare din România
Utilizarea reactoarelor nucleare mici și modulare este menționată și în proiectul Strategiei Energetice a României, care ar putea benefica de „noi capacități energetice fără emisii de carbon și surse de producție de hidrogen, după anul 2035”, spune comunicatul Nuclearelectrica (SNN).
„Pe lângă dezvoltarea în forma actuală a reactoarelor 3 si 4, SNN este, de asemenea, interesată în evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici (SMR) ca o soluție pe termen lung pentru dezvoltarea în continuare a industriei nucleare din România. Suntem interesați de caracteristici precum flexiblitate, modularitate și eficiență ridicată, care ar putea să ofere avantaje atât pentru sistemul energetic, cât și pentru mediul de afaceri după anul 2035”, a declarat în comunicat Cosmin Ghita, director general al SNN.
„USTDA este un partener ideal pentru România deoarece caută tehnologii de ultimă generație în domeniul energiei nucleare civile pentru nevoile sale viitoare de energie. (…) Sprijinul nostru va crea legături mai strânse între industriile noastre și va crea noi oportunități de afaceri pentru industria SUA pe o piață importantă”, a spus Todd Abrajano, director de operațiuni (COO) al USTDA și directorul agenției.
Un acord interguvernamental dintre România și Statele Unite ale Americii prevedere cooperarea în domenii precum proiectul Unităților 3 și 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unității 1, dar și pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România.
România ar putea primi o finanțare de 7 miliarde de dolari de la Eximbank USA pentru finanțarea programului nuclear, care ar urma să se desfășoare cu firme din SUA, Franța și Canada.