vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 august, 2021

Reactor nuclear la Cernavodă de construcție CANDU

România și Canada au semnat un memorandum pentru continuarea cooperării la proiectul Centrala Nucleară de la Cernavodă, unde urmează să se construiască alte două noi reactoare. Primele două unități de producție de electricitate de la Cernavodă sunt dotate cu reactoare canadiene CANDU, care se apropie de sfârșitul duratei de viață și au nevoie de modernizări. Anul trecut, România și SUA au decis să extindă Centrala de la Cernavodă cu 2 noi reactoare.

Ministrul Virgil Popescu şi ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet, în numele ministrului canadian al Resurselor Minerale, au semnat joi Memorandumul de înţelegere între Ministerul Energiei din România şi Departamentul de Resurse Naturale din Canada privind consolidarea cooperării în domeniul Energiei Nucleare Civile, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

Pentru reactoarele noi și vechi

Canadienii  „se vor implica în proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în cele din sectorul energiei nucleare civile din România. (…)  Memorandumul „consolidează cooperarea dintre Canada şi România în domeniul energiei nucleare deoarece industria canadiană are o experienţă de excepţie în proiectele CANDU şi deja a realizat cu succes lucrări de renovare şi proiecte noi de construcţie de unităţi CANDU”, spune comunicatul citat.


De asemenea, se are în vedere „întărirea colaborării între companiile relevante pentru îndeplinirea cererii în creştere de forţă de muncă foarte calificată, mobilă şi adaptabilă, în rând cu nevoile actuale şi viitoare din domeniul energiei şi reducerea schimbărilor climatice. Acestea pot include instituţii academice, producători, operatori şi alte organizaţii din industrie”.

În decembrie 2020,  guvernele României și SUA au semnat Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România. Acordul fusese parafat cu prilejul vizitei în SUA a ministrului român, de la începutul lunii octombrie.

(Citiți și: „Acordul România-SUA în domeniul cooperării nucleare – avizat de Comisia Europeană”)

Annick Goulet: „Cooperarea nucleară a fost un pilon al relaţiei cu o vechime de 55 de ani dintre Canada-România. Sunt mândră că ne-am reînnoit astăzi angajamentul bilateral prin semnarea acestui Memorandum de Înţelegere şi aştept cu nerăbdare consolidarea schimburilor noastre în toate sferele, de la securitate la comerţ”, a declarat ambasadorul Canadei în România.

(Citiți și: „8 miliarde dolari – SUA finanțează dezvoltarea proiectului nuclear de la Cernavodă”)

Virgil Popescu: „Mă bucur că în proiectul nostru de modernizare şi construcţie de noi reactoare nucleare, pe lângă partenerii din SUA şi Franţa, ni se alătură şi partenerii canadieni, cu care avem o colaborare foarte bună şi îndelungată în spate, în acest domeniu. Prin semnarea acestui memorandum ne exprimăm interesul comun în consolidarea şi dezvoltarea în continuare a cooperării în proiectele de energie nucleară. Şi nu doar atât: vom încerca să colaborăm pentru a implementa noi tehnologii, care sunt viitorul energiei verzi. Vreau să le mulţumesc partenerilor canadieni, E.S. ambasadorul Canadei în România Annick Goulet şi ministrului canadian al Resurselor Minerale, Seamus O’Regan Jr. pentru suport şi buna colaborare. Totodată, prezenţa prim – ministrului Florin Cîţu la acest eveniment demonstrează cât de important este acest proiect pentru ambele state”, a declarat ministrul român al Energiei.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: