Chestiunea

Industria, Agricultura și Finanțele – contribuție zero la creșterea de 4,7% a PIB pe S1

După analizarea datelor semnal, Institutul Național de Statistică a confirmat valorile iniţiale de 4,7% brut şi 4,8% ajustat cu sezonalitatea pe primul semestru al anului… Mai mult

06.09.2019

La obiect

România campioană: mai mult la consum decât la rezultate economice

România s-a situat pe primul loc în UE la creșterea volumului din comerțul cu amănuntul în luna iulie 2019. Potrivit datelor publicate de Eurostat, avansul… Mai mult

06.09.2019

La obiect

Numărul prezentărilor la Camera de Gardă – echivalentul a mai mult de un sfert din locuitori. Din total, 20% nu sunt urgențe

Peste cinci milioane de prezentări au fost înregistrate anul trecut la Unitățile de Primiri Urgențe (UPU) sau Compartimentele de Primiri Urgențe (CPU), conform Raportului 2018… Mai mult

05.09.2019

Chestiunea

Gripă la Berlin, Bucureștiul face febră: cel mai mare partener pentru exporturile românești se apropie de recesiune tehnică

Problemele economice ale Germaniei, precum cea a scăderii peste așteptări a comenzilor din industrie, multiplică probelemele României. Economia acesteia depinde de cea a Germaniei în… Mai mult

05.09.2019

Cronicile

Românul și banii săi: zecile de miliarde de euro care evită investițiile ca să zacă în depozite bancare pe nimic

de Razvan Diaconu 13.6.2016

bursa

Înainte de-a deschide discuția, câteva cifre puțin bizare :

1* 150 de miliarde de lei (33 de miliarde de euro) însumau , la finele lunii aprilie 2016, depozitele bancare totale ale populației din România. Dobânda – undeva în jurul a 1%, din care urmează tragerea impozitelor, comisioanele de mișcare a banilor, alte cheltuieli cu conturile.

2* circa 18 miliarde de lei (aproximativ 4 miliarde de euro) sunt în depozite mai mari decât este obligat statul să garanteze. Cu aceleași dobânzi și costuri și fără garanție de acoperire.

3* Peste 70% din averea financiară a românilor ”stă” pur și simplu în depozite, în timp ce băncile nu dau semn că ar avea motive să încurajeze deponenții.

4* Trendul e unul global: Politicile BCE încearcă să descurajeze ținerea banilor pe loc și să încurajeze investițiile.

5* În același timp, randamentele obținute din investiții prin plasamente la Bursa de la București se ridică lejer peste 7-8-10%. Iar în cazul companiilor mari și stabile, riscurile sunt reduse.

În condițiile în care piețele de capital și tranzacțiile bursiere sunt parte a cotidianului în toate statele dezvoltate, în economia României investitorul la bursă rămâne un personaj exotic.

Participarea cetățeanului în calitatea sa de prezumtiv investitor la tranzacțiile bursiere este scăzută, situația fiind generată, în parte, de lipsa de educație financiară.

(Citiți și: ”Adrian Mitroi / Clasa săracă merge-n paradis, clasa avută – în paradisuri fiscale și la Davos. Clasa de mijloc merge la bancă”)

Cu toate problemele și minusurile sistemului românesc, Bursa se conturează clar ca opțiune serioasă de investiții pentru cei care au disponibilități financiare.

Randament la depozite vs. randament pe bursă

Argumentul simplu este dat de statistica comparată: în vreme ce dobânzile la depozite, în România, aduc o creștere de maximum 1,2% pe an, bursa crește ca rată medie anuală cu peste 10%.

Informații financiare din ultimii 3 ani, agregate de BT Securities, în tabelul de mai jos.

1

Click pentru mărire

Rata scăzută a dobânzilor bancare din România se înscrie în trendul european dictat de Banca Centrală Europeană, care încearcă prin rate negative de creștere să impulsioneze investițiile.

În acest context, potrivit buletinului statistic al BNR,în luna aprilie 2016, depozitele gospodăriilor populației la bănci însumau peste 150 miliarde lei (peste 33 miliarde euro).

De fapt, peste 70% din averea financiară a românilor stau în depozite bancare pentru dobânzi în jurul a 1% pe an.

Context economic favorabil. Și informația esențială: cele mai mari randamente la nivel global

Suplimentar, în favoarea investițiilor pe bursă este și contextul economic local și regional.

Un grafic elocvent, mai jos, decupat dintr-o analiză Berenberg, Gossler&Co:

2

Click pentru mărire

În analiza pe România, prestigioasa companie financiară cu sediul la Hamburg trece în revistă motivele pentru care marii investitori ar trebui să intre pe piața românească.

Cel mai important motiv pentru a investi pe bursă, descris de graficul de mai jos, îl reprezintă faptul că Bursa română oferă, în 2016, cele mai mari randamente ale dividendelor la nivel global.

3

Click pentru mărire

Potrivit analizei germane, Banca Transilvania, Romgaz și Transgaz vor plăti în 2016 dividende mai mari de 10%.

Din datele Reuters și Bloomberg, cea mai mare parte a stocurilor din indicele BET ar urma să înregistreze randamente de peste 6%.

Foarte important, față de bursele din regiune, randamentele ridicate ale dividendelor din România par să fie de durată.

4

Click pentru mărire

Analiza Berenberg, Gossler&Co vorbește și de posibilitatea ca MSCI și FTSE upgradeze statutul României de la piață de frontieră la piață emergentă, situație în care cei deja activi pe bursă vor înregistra importante beneficii.

Oportunități

Tranzacționând la bursă, poți deveni acționar la companii de importanță națională. Pe listă se regăsesc:

 • Romgaz, cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale din România, cu cifră de afaceri de 4,1 miliarde lei, o capitalizare bursieră de 8,9 miliarde lei și un randament al dividendului de 11%
 • Electica, cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din România, cu cifră de afaceri de 5 miliarde lei, capitalizare bursieră 4,2 miliarde lei și randament al dividendului de 7%
 • Banca Transilvania, una dintre cele mai mari din sistem, cu venituri operaționale de 2,4 miliarde lei, capitalizare bursieră de 8,1 miliarde lei și ”campion” al randamentului la dividend: 16%.

Alte mari companii listate la bursă sunt: BRD, Transgaz, Transelectica, Petrom

Cum trebuie procedat

Formula cea mai simplă de acces la bursă este aceea de a solicita unei companii specializate deschiderea unui cont de tranzacționare. Se alimentează contul cu bani, se obține accesul la platforma de vizualizare a pieței și în acest moment pot fi făcute primele investiții.

În această situație, succesul sau eșecul depind doar de abilitatea celui care tranzacționează.

Cel puțin la început, alegerea unui broker merită luată în considerare.

Pentru această a doua variantă, sunt 2 posibilități:

 • Cont asistat de broker, unde clientul are decizia finală a investiției dar beneficiază de consiliere specializată
 • Cont administrat, situație în care brokerul gestionează portofoliul clientului, pe care îl informează și îi prezintă periodic bilanțul activității

Există o sumă minimă de la care clienții se pot gândi să joace pe bursă- minim 1.000 de lei.

Brokerii percep comisioane de tranzacție și comisioane de succes. În general, primul tip de comisioane nu depășesc 0,8%

Factori care influențează cursul acțiunilor

Principalii factori care acționează asupra cursului acțiunilor sunt:

 • Dinamica sectorului economic din care face parte societatea
 • Rezultatele financiare pe care le are societatea și furnizarea continuă și periodică a informațiilor privind activitatea firmei (orice contract important încheiat, orice pierdere importantă, orice litigiu în care societatea este implicată etc)
 • Nivelul de implementare a standardelor de guvernanță corporativă și “imaginea” pe care compania o are în piață
 • Politica de management, strategia de investiții a companiei, nivelul exporturilor, extinderea pe alte piețe
 • O majorare de capital
 • Cumpărari/vânzări masive de acțiuni de către un investitor

Principalii indicatori bursieri

Rata lichidității (turnover velocity): reflectă lichiditatea fiecărei companii cotate, adică cât de repede se recuperează investițiile în titlurile unei societăți. Se calculează astfel: valoare tranzacționată  a unei societăți X/ capitalizarea bursieră din ultima zi a lunii X.

Randamentul dividendului (dividend yield): se calculează ca raport între totalul dividendelor distribuite de companiii și capitalizarea bursieră

PER (Price/ Earnings Ratio): se calculează ca raport între prețul de piață al unei acțiuni și profitul net pe acțiune al unei companii (sau raport între capitalizarea bursieră și profitul firmei). Indică profitabilitatea investițiilor într-o acțiune

Tradiție bursieră în Europa și în România

Apariția primelor burse ”moderne” este înregistrată în urmă cu sute de ani în Europa:

 • 1531: inaugurarea primei burse la Anvers
 • 1554:  se înființează ”The Bourse” în Anglia, care devine ulterior “ The Royal Exchange”
 • 1754: Decret Regal pentru funcționarea Bursei din Paris
 • 1608: Bursa din Amsterdam
 • 1761: Bursa din Viena

Bursa din New York  este înființată în 1792.

În România:

 • germenii bursei apar în 1840, când Codul comercial prevede, după modelul țărilor occidentale, apariția ”mijlocitorilor”
 • în 1860 apare “Bursa de valori, efecte și valută” , un târg liber, unde bancherii și negustorii tranzacționau monezi străine, aur și argint
 • la 4 iunie 1881, Senatul adoptă proiectul de “lege asupra burselor, mijlocitorilor de schimb și mijlocitorilor de mărfuri”
 • apare prima Bursă locală la Iași (14 septembrie 1882), iar trei luni mai târziu, prin Înalt Decret Regal, se înființează Bursa din București, cu sediul în str Doamnei

Legea burselor de comerț din 1904 instituie funcționarea următoarelor burse:

București: Bursa de schimb și efecte, de cereale și mărfuri

Brăila, Galați, Constanța: burse de cereale, mărfuri și închiriere bastimente

Iași și Craiova: Bursă de cereale și mărfuri

În 1933, la Bursa din București erau cotate 56 societăți pe acțiuni și 77 categorii de rente și obligațiuni de stat

Sfîrșitul celui de-al II-lea Război Mondial a adus naționalizarea economiei în 1948 și închiderea bursei, care avea să se redeschidă în 1995 după o absență de aproape 50 ani. Prima ședință de tranzacționare a avut loc la 20 noiembrie 1995- au fost tranzacționate acțiunile a 9 societăți comerciale de către 28 societăți de valori mobiliare.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.6.2016

5 comentarii

 1. CALIMAN EUGEN
  14.6.2016, 12:27 am

  1.Trendul bursier si investitional este dependent de mersul general al economiei.Indicii principali, cum sint investitiile straine, locurile de munca (cu lipsa a celor 5 milioane de locuri de munca), emigratia unui sfert din populatia tarii, “angajarea” absolventilor ca someri la AJOFM-uri pe 6 luni (daca n-au gasit locuri de munca), balanta de plati externe deficitara si in sfirsit indicele subafrican 74 de necompetitivitate/nefunctionalitate economica nationala – nu indeamna la altceva decit “banii la ciorap” sau la banca!
  2.”Modelul” national de descurajare a investitiilor – prezentat de imaginea economica a tarii, nu poate fi schimbat in lipsa unui “proiect national de dezvoltare economica si industriala” – care sa dea un semnal pozitiv, ca toate aceste ingrediente blocante ale investitiilor vor fi depasite.
  Fara un proiect de dezvoltare economica postaderare – in locul unor strategii teoretice ca cea a Academiei (care sa urneasca din actuala fundatura Romania) – peisajul investitional ramine tot mai putin atractiv.Sistemul bancar este amenintat de crize si manipulari, cel energetic de “revolutiile” tehnologice, lipsind conglomeratul industrial/bancar si tehnologic national, asupra caruia sa existe un minim de control si reglare, pentru a nu se evapora odata cu banii depusi.

  • Sacalus Mihail-Gabriel
   18.6.2016, 9:47 pm

   Domnului EUGEN CALIMAN: Punctul Dvs.de vedere releva adevaratele motive ale “retinerii” investitorilor romani pe bursă care “agita” brokerii si “prestigioasele” companii financiare straine.
   in comparatie cu autorul articolului (direct interesat in atragerea economiilor populatiei pe piata de capital) din cele prezentate de Dvs., rezulta clar:
   =>Participarea scăzută a cetățenilor romani cu disponibilități banesti la tranzacțiile bursiere este generata, NU numai de lipsa educației financiare,ci, IN CEA MAI MARE PARTE,ESTE GENERATA de LIPSA DE INCREDERE IN MECANISMUL PIETEI BURSIERE din Romania (vezi cazul CRISTIAN SIMA).

 2. Raducu Gheorghe
  14.6.2016, 8:24 am

  Ce e aia bursa de valori? Tovarasii Stalin, Gheorghiu-Dej si Ceausescu nu mi-au spus. Cine imi spune? Ce face STATUL(organizatia politica a intregului popor) pe aceasta linie? Banii de sicriu unde se tin? (in depozit la banca?

 3. Adi
  14.6.2016, 8:58 am

  Eu nu as investi la bursa in 2016 sau 2017 in Romania. Exista un public business cycle care spune ca in anii cu alegeri sau in anii imediat urmatori economia este pompata artificial, urmand apoi sa se dezumfle. Mai cititi, economia politica e chiar misto.

 4. Kapital
  14.6.2016, 2:04 pm

  Pe fond e corect, pe termen lung insa actiunile romanesti sunt riscante vs. intruziuni politice, exemplul Romgaz 2012 care a cedat 400 mil lei din profit la bugetul de stat prin ordin ministrul Videanu.
  Am invatat din acea greseala iar acum stau pe 1%, macar nu mi-i ia nimeni!!!!

Lăsați un comentariu


Europa

Bruxelles ia în calcul noi taxe energie, pentru combaterea schimbărilor climatice

Iulian Soare

Uniunea Europeană ia în considerare introducerea unor noi taxe în domeniul energiei pentru ca Blocul comunitar să îşi atingă mai uşor ţintele în domeniul combaterii… Mai mult

Stiri

Declin drastic al forței de muncă potențiale – Patronatele cer eliminarea plafoanelor pentru importul de lucrători

Mariana Bechir

Rezervele posibile de forță de muncă ale României se restrâng drastic din cauza scăderii naturale a populației, a îmbătrânirii accelerate a acesteia și a emigrării,… Mai mult

Europa

Nou mecanism de preluare a migranților de pe Mediterană. Premierul italian: Statele care nu participă trebuie să sufere mult financiar

Iulian Soare

Italia negociază cu celelalte state membre un sistem temporar de ”repartizare automată” a migranţilor salvaţi pe Mediterană, a confirmat joi o sursă diplomatică de la… Mai mult

Stiri

Importurile de electricitate au crescut cu peste 45% în primele 7 luni. Producția a scăzut cu 5%, sub constrângerile guvernamentale

Adrian N Ionescu

Creșterea producției de electricitate a centralelor eoliene (+7%) și a celor solare fotovoltaice (+8%) pe primele 7 luni ale anului 2019, nu au compensat scăderile… Mai mult

Europa

Belgianul propus comisar european pentru Justiție, acuzat de corupție și spălare de bani

Iulian Soare

Ministrul de Externe belgian, Didier Reynders (foto), propunerea pentru portofoliul Justiției în Comisia Europeană, este acuzat de corupție și spălare de bani în Republica Democrată… Mai mult

Stiri

Iranul amenință că bazele şi aeronavele americane din regiune se află în raza de acţiune a rachetelor sale

Iulian Soare

Un comandant al Gardienilor Revoluţiei din Iran a avertizat duminică dimineaţa că bazele militare şi aeronavele Statelor Unite din regiune se află în raza de… Mai mult

Europa

Guvernul ucrainean a anulat contractul câștigat de o companie americană pentru exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră

Iulian Soare

Noul guvern al Ucrainei a anulat contractul pentru exploatarea de gaze şi petrol offshore din Marea Neagră, acordat de precendentul executiv unei subsidiare a grupului… Mai mult