România vrea să vândă eurobonduri de 1 miliard de euro pe pieţele internaţionale înaintea alegerilor - CursDeGuvernare.ro
luni

25 octombrie, 2021

România vrea să vândă eurobonduri de 1 miliard de euro pe pieţele internaţionale înaintea alegerilor

16 octombrie, 2014

România intenţionează să vândă obligaţiuni denominate în euro în valoare de cel puţin 1 miliard de euro pe pieţele internaţionale la o licitaţie care va fi organizată în următoarele săptămâni, anunţă joi Bloomberg, citându-l pe ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.

Ministerul Finanţelor vrea să revină pe pieţele internaţionale înainte de alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie, a menţionat ministrul Bugetului.

Vânzarea de eurobonduri era programată iniţial pentru finele anului.


/Detalii ale operaţiunii

Ministerul Finanţelor a selectat HSBC şi alte trei bănci care acţionează ca dealeri primari pe piaţa locală pentru a intermedia operaţiunea, potrivit Reuters. ING, Raiffeisen, Societe Generale şi UniCredit sunt cele patru bănci europene incluse pe lista de dealeri primari aprobată de banca centrală.

Cea mai recentă ieşire pe pieţele externe a avut loc în luna aprilie, când România a împrumutat 1,25 miliarde de euro printr-o emisiune de eurobonduri, la un randament record de 3,7% pe an. Pe piaţa internă, ministerul a vândut obligaţiuni denominate în euro în valoare de 928,7 milioane euro.

În cazul în care premierul Victor Ponta va câştiga alegerile din noiembrie, investitorii sunt îngrijoraţi că noul guvern va avea dificultăţi în menţinerea unui deficit bugetar scăzut, ceea ce ar putea pune presiune pe randamente, potrivit Erste Bank. De asemenea, acordul României cu Fondul Monetar Internaţional şi cu UE se va încheia în martie anul viitor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

“Ministerul ia în considerare accelerarea vânzării de eurobonduri, din cauza riscurilor potenţiale”, a declarat Dumitru Dulgheru, economist al Erste, citat de Mediafax.

Randamentele pentru eurobondurile româneşti cu maturitate în aprilie 2024 se situau la 2,71% pe an joi dimineaţă, uşor peste nivelul minim record de 2,66% pe an înregistrat în urmă cu şapte săptămâni.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr