duminică

28 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

29 septembrie, 2023

Nuclearelectrica S.A. (SNN) și Laurentis Energy Partners (LEP), o filială a Ontario Power Generation (OPG), au lansat o colaborare prin care Centrala de la Cernavodă va produce izotopi medicali și va fi reluată producția de apă grea la combinatul Halânga.

Memorandumul a fost încheiat în contextul parteneriatului de peste 55 ani între România și Canada în domeniul energiei nucleare și al anunțului făcut de Jonathan Wilkinson, ministrul energiei și resurselor naturale din Canada, de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă care are ca obiectiv securitatea energetică cu energie curată, conform unui comunicat al Nuclearelectrica.

Acordul a fost oficializat de președintele și directorul general al OPG, Ken Hartwick, și directorul general al SNN, Cosmin Ghiță.


Memorandum de Înțelegere a fost semnat marja conferinței Agenției pentru Energie Nucleară de la Paris, axată pe “Foaia de parcurs pentru noul sector nuclear”, care găzduiește peste 21 de miniștri internaționali și sute de profesioniști din industrie.

Cererea de apă grea, în creștere, la nivel mondial

Memorandumul de înțelegere permite SNN și LEP să colaboreze în ceea ce privește oportunitățile din mai multe domenii, inclusiv producția de izotopi la unitățile CANDU ale SNN.

Sebastian Burduja, ministrul energiei, a declarat: “Este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății a milioane de oameni și a demonstra multiplele beneficii ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, decarbonare și creștere economică, și susțin tratamentul cancerului. La fel de important este proiectul repornirii producției de apă grea în România. (…) Cererea globală pentru apa grea este într-o creștere spectaculoasă, iar România poate fi un jucător strategic.”

„Laurentis se angajează să valorifice expertiza dovedită în domeniul retehnologizării și al producției de izotopi pentru a avansa soluțiile de asistență medicală și pentru a extinde oportunitățile din România”, a declarat Jason Van Wart, președinte și CEO al Laurentis Energy Partners, citat în comunicat. „Suntem mândri de parteneriatul nostru cu SNN și așteptăm cu nerăbdare să cooperăm în căutarea unor soluții energetice durabile și cu impact la nivel global.”


Izotopii joacă un rol esențial în medicină, în tratamentul cancerului, în imagistica medicală, în sterilizarea dispozitivelor medicale, în dezvoltarea de noi medicamente, în cercetarea neutronică, în securitatea frontierelor, în conservarea alimentelor și în multe altele.

Apa grea, pe care reactoarele CANDU o folosesc ca moderator și agent de răcire, poate fi de asemenea utilizată într-un număr tot mai mare de aplicații nenucleare, inclusiv în domeniul farmaceutic, al diagnosticelor medicale și al electronicii de ultimă generație, cum ar fi fibrele optice și ecranele OLED.

RAAN, falimentată

Producția de apă grea de calitate nucleară a început în România, în 1987, la combinatul Halânga, Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți.

Pe 14 iunie 2016 Curtea de Apel Craiova a stabilit definitiv intrarea în faliment a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), cele două sucursale Romag Prod şi Romag Termo trecând în administrarea firmei Euroinsol.

RAAN a intrat în insolvență în 2013, când avea datorii de peste 1,2 miliarde de lei.

RAAN a intrat în faliment ca urmare a „managementului defectuos, care „ a continuat chiar și pe perioada insolvenței. S-au recunoscut la masa credală datorii de 44,37 milioane de lei, fără acoperire legală, pretinse de o firmă a cărui patron este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional”, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei din mai anul trecut.

Contractele și zecile de acte adiționale pe care firma în cauză le-a încheiat cu RAAN, în perioada 2009 — 2012, au intrat în atenția DIICOT, directori ai Regiei „fiind cercetați penal pentru abuz în serciviu și pentru prejudicierea societății cu peste 23 milioane de lei. Iar aceste fapte sunt o mică parte din neregulile constatate, de exemplu, de Curtea de Conturi în rapoartele sale”.

La RAAN lucrează în prezent mai puţin de o sută de oameni, care au în grijă apa grea produsă pe stoc și depozitată în condiţii speciale în interiorul Romag Prod.

****

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: