miercuri

24 aprilie, 2024

9 iulie, 2014

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu a anunţat miercuri că va trimite Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cele două rapoarte ale Corpului de Control referitoare la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta-Turnu Severin.

„Rapoartele întocmite de Corpul de control al ministrului delegat pentru Energie vizează contractarea, derularea şi facturarea lucrărilor de investiţii la instalaţia de evacuare în şlam dens a Sucursalei Romag Termo a RAAN şi, respectiv, derularea unor contracte de furnizare şi procesare a cărbunelui energetic, precum şi vânzarea – cumpărarea energiei electrice în cadrul regiei”, precizează un comunicat al Departamentului.

Răzvan Nicolescu anunţa în aprilie trimiterea Corpului de control la RAAN şi demiterea administratorului special Dănuţ Andruşcă: „Mi se pare imoral să aibă un venit lunar net de 20.000 lei, în condiţiile în care RAAN este în insolvenţă”, explica ministrul delegat pentru Energie.


RAAN produce apă grea pentru Centrala Nuclearelectrica din Cernavodă şi energie termică şi electrică pentru uzul propriu şi pentru consumatorii din oraşul Drobeta Turnu-Severin.

Insolvenţă prin OUG

Regia se află în insolvenţă de anul trecut, după ce a acumulat datorii de 680 milioane lei.

A fost o procedură specială, stabilită prin OUG nr. 85 din septembrie 2013, explicată de guvern prin absenţa unei legi speciale care să reglementeze procedura insolvenţei în cazul regiilor autonome şi a companiilor strategice care operează cu instalaţii şi substanţe pentru producerea apei grele şi a produselor conexe, cu înalt grad de periculozitate şi complexitate.

„Incapacitatea de plată în care se află Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin poate conduce la încetarea activităţii, fapt ce poate produce catastrofe ecologice, fiind ştiut faptul că în instalaţiile R.A.A.N. – sucursula ROMAG PROD – se vehiculează 500 tone de hidrogen sulfurat, gaz toxic, letal şi exploziv, ce trebuie ars, în caz de sistare a producţiei de apă grea rezultând o cantitate însemnată de SO2, substanţă ce produce ploi acide cu influenţe negative asupra mediului şi sănătăţii populaţiei din zonă, cu efecte transfrontaliere”, se menţionează în OUG.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: