miercuri

24 aprilie, 2024

22 noiembrie, 2022

România şi Bulgaria vor relua negocierile pentru a construi hidrocentrala de la Turnu Măgurele – Nicopol, cu o putere instalată de 840MW, „un proiect necesar, foarte important pentru asigurarea independenţei şi securităţii energetice”, a anunțat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Proiectul hidrotehnic va avea 840 MW putere instalată, din care 420 MW partea românească, cu o producţie totală de 4.400 GW pe an, respectiv 2.200 GW pentru România”, a scris, marţi, pe Facebook, Virgil Popescu.  

„Am purtat aceste discuții cu ministrul Hristov (Rosen Hristov – n.r.) la cea de-a 26-a Conferință organizată de Institute of Energy for South-East Europe cu tema „Energy & Development 2022», de la Atena”, a menționat Virgil Popescu.


Construcția acestei hidrocentrale a fost discutată de România și Bulgaria în urmă cu mai bine de un deceniu, însă în 2015 – 2016 proiectul a fost uitat.

A doua cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre

În cazul în care acest proiect va fi dus la capăt, hidrocentrala româno-bulgară va fi a treia centrală realizată de România pe Dunăre.

Prin puterea de 840 MW, această centrală ar intra în topul celor mai mari hidrocentrale din România pe locul secund, după hidrocentrala Porțile de Fier 1.

Hidrocentrala Porțile de Fier I are o putere totală instalată de 1.166,4 MW (are 6 agregate cu turbine Kaplan, fiecare agregat având o putere instalată de 194,4 MW). Inițial, un agregat avea doar 175 MW, însă puterea fost crescută în urma retehnologizării din anii 2000-2007.


Centrala hidroelectrică de la Porțile de Fier I are după retehnologizare o producție de energie electrică anuală de proiect de 5.241.000 MWh pe an (adică 5.241 GWh/an) în anul mediu hidrologic, ceea ce reprezintă circa 10% din producția la nivel național, se arată pe site-ul hidroelectrica.ro.

Construcția hidrocentralei a început în 1964, iar inaugurarea a avut loc opt ani mai târziu.

Hidrocentrala Porțile de Fier II s-a construit în 9 ani

Hidrocentrala Porțile de Fier II are o putere instalată de 251,2 MW și produce, în medie, 1.240 GWh/an.

Partea română a centralei a avut inițial o putere de 216 MW. După retehnologizarea din anii 2005-2014, puterea instalată a crescut la 251,2 MW.

Hidrocentrala Porțile de Fier II se află pe Dunăre, la kilometrul 853, în zona insulei românești Ostrovul Mare. Și ea a fost proiectată și executată în colaborare cu partea sârbă.

(Citiți și: „Cele mai mari hidrocentrale din România. TOP 7 centrale”)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: