sâmbătă

13 iulie, 2024

15 iunie, 2024

România va putea accesa până la 10% din suma totală netrasă din împrumuturile BIRD în cazul apariţiei unei crize/dezastru, potrivit unui Amendament semnat cu Banca Mondială, a anunţat vineri ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Portofoliul actual al împrumuturilor acordate României de BIRD cuprinde 13 împrumuturi pentru investiţii sectoriale în valoare de 1,2 miliarde euro.

„Am semnat astăzi (joi, n.r.) cu Antonella Bassani, vicepreşedinta Băncii Mondiale, un Amendament important pentru acordurile de împrumut ale României. Pe scurt, ne permite accesarea a până la 10% din suma totală netrasă din împrumuturile #BIRD în cazul apariţiei unei crize/dezastru. Este un pas important în asigurarea unui mecanism de răspuns rapid şi eficient în situaţii de urgenţă, care ne va permite să gestionăm mai bine provocările neprevăzute şi să protejăm cetăţenii”, a scris ministrul Finanţelor pe pagina sa de Facebook.

Marcel Boloș, în discuția cu reprezentanta BM: Suntem conştienţi de faptul că pentru echilibrarea bugetară necesită eforturi conjugate


Marcel Boloş s-a întâlnit joi cu Antonella Bassani, vicepreşedinta pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale, cu care a discutat despre progresele şi priorităţile în materie de reforme structurale, reforma sistemului fiscal şi proiectele strategice de investiţii implementate de România.

Potrivit Ministerului Finanţelor, în cadrul întrevederii, Boloş a subliniat importanţa îmbunătăţirii structurii veniturilor fiscale şi a eliminării distorsiunilor şi lacunelor din sistemul actual.

„Din perspectiva veniturilor bugetare suntem conştienţi că reforma Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), prin digitalizare, este extrem de importantă şi suntem încrezători că acest proces, care se află în desfăşurare, va atinge obiectivele asumate, respectiv colectarea mai eficientă a veniturilor. Transformarea digitală şi îmbunătăţirea proceselor interne ale ANAF sunt coordonatele de la care pornim, urmărind necesitatea de a consolida respectarea obligaţiilor fiscale şi colectarea impozitelor. Suntem conştienţi de faptul că pentru echilibrarea bugetară sunt necesare eforturi conjugate, pe de o parte în zona politicii fiscale, în zona de consolidare a capacităţii de colectare a veniturilor, de sprijinire financiară a mediului de afaceri, iar pe de altă parte în zona de cheltuieli publice”, a afirmat ministrul Marcel Boloş, conform unui comunicat al instituţiei.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: