Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru ratificarea Acordului de împrumut (Program pe bază de rezultate în sectorul sanitar din România) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în valoare de 500 de milioane de euro.
Programul vizează creșterea acoperirii asistenței medicale primare și a accesului populației vulnerabile neasigurate și a populației din zone insuficient deservite de sistemul public de sănătate.
Acordul a fost semnat la New York, la 23 septembrie 2019, în timpul vizitei pe care fostul premier Viorica Dăncilă și fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici au efectuat-o în SUA.
Ulterior, acordul a fost actualizat prin Scrisoarea de amendament semnată între România şi BIRD la Bucureşti, la 31 iulie 2020 şi la 26 august 2020, în timpul mandatului fostului ministru al Finanțelor Florin Cîțu.
Legea are ca obiect de reglementare ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare destinat programului pe bază de rezultate în sectorul sanitar (de tip PfoR), în valoare de 500 milioane de euro.
Programul urmăreşte creşterea acoperirii asistenţei medicale primare pentru comunităţile vulnerabile, îmbunătăţirea eficienţei cheltuielilor de sănătate şi implementarea unor serii de reforme în vederea consolidării sistemului de sănătate şi întăririi capacităţii autorităţilor de a răspunde la situaţiile de urgenţă cauzate de pandemia COVID-19.
Potrivit legii, Guvernul României se autorizează ca, prin Ministerul Finanţelor Publice,”să convină cu BIRD amendamente la conţinutul Acordului de împrumut care nu sunt de natură să majoreze obligaţiile financiare asumate de România faţă de BIRD”.
Amendamentele convenite se aprobă prin hotărâre a Executivului.