miercuri

27 martie, 2024

12 septembrie, 2022

Grecia, România, Polonia și Lituania au cerut Comisiei Europene să acorde un tratament special cheltuielilor pentru apărare în normele UE privind deficitul, pentru a afacilita investițiile militare necesare după invazia Rusiei în Ucraina.

Miniștrii de finanțe ai UE au discutat sâmbătă despre modificarea regulilor fiscale, pentru a le adapta la realitatea post-pandemică. Comisia Europeană va prezenta în a doua jumătate a lunii octombrie propuneri de modificări ale regulilor fiscale UE.

(Citește și: ”UE va decide căi individuale de reducere a datoriilor pentru țările UE – propunerile apar în octombrie”)

Într-un document pregătit pentru reuniune, citat de Reuters, cele patru state susțin că normele UE, concepute inițial pentru a limita împrumuturile guvernamentale ar trebui să ajute la diminuarea riscurilor la adresa suveranității și integrității teritoriale a UE.


„Apărarea binelui comun, care este dat de libertate și securitate, necesită o schimbare imediată în tratamentul cheltuielilor pentru apărare ale statelor membre individuale”, au scris cele patru țări într-un document comun.

Poziția celor 4 state este că, pe termen lung, UE ar trebui să introducă o scutire de la calculul deficitului a cheltuielilor de Apărare, la fel cum a procedat în 2011 cu cheltuielile necesare implementării reformelor pensiilor.

Suportul european pentru decizie a scăzut în ultima jumătate de an

În martie 2022, un număr de 9 state membre considerau că guvernele ar trebui să poată cheltui mai mult pentru apărare fără să-și facă griji cu privire la plafonul blocului comunitar referitor la deficite bugetare.

Pe măsură ce invazia Rusiei asupra Ucrainei continua, reprezentanți din Italia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovenia au cerut exceptarea cheltuielilor de apărare de la regulile privind deficitul.

(Citește și: ”8 state UE alături de România cer scoaterea cheltuielilor de Apărare din deficit”)


Solicitările au apărut înaintea unei reuniuni informale a liderilor UE la Versailles, în Franța. Pe agenda reuniunii se afla reducerea dependenței energetice față de Rusia, consolidarea apărării UE și consolidarea fundamentelor economice europene.

Germania se opune oricărui tratament preferențial, Comisia pare mai îngăduitoare

Germania se opune acordării de tratamente special în cadrul normelor, dar Comisia a demonstrat o oarecare înțelegere pentru o astfel de abordare. „Este timpul să includem cheltuielile pentru apărare în această imagine”, spunea comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, la începutul acestei săptămâni.

El a precizat că discuția privind schimbările aduse regulilor fiscale UE ar trebui să fie una „fără tabuuri”. „De la crearea zonei euro, țările europene au acumulat un deficit de 1,3 trilioane de euro în cheltuielile de apărare”, a justificat Thierry Breton.

Pactul de Stabilitate a fost inițial sub presiunea schimbărilor climatice

Bruxelles a suspendat regulile fiscale comune în timpul pandemiei pentru a se asigura că guvernele pot lupta împotriva focarului fără grijă că vor fi penalizate de Comisia Europeană.

În mod normal, prevederile așa-numitului Pact de Stabilitate și Creștere ar fi trebuit să reintre în vigoare din acest an, cu un calendar de conformare pentru statele membre. Comisia a amânat însă reinstituirea normelor fiscale pe fondul incertitudinii care decurge din războiul din Ucraina. Impactul războiului – mai precis al sancțiunilor UE dictate împotriva Rusiei – a fost principalul motiv al amânării.

Modificarea prevederilor Pactului de Stabilitate a fost evocată și înainte de debutul conflictului din Ucraina, statele membre cerând dispense de la deficit pentru investițiile verzi, în general pentru eforturile de luptă împotriva schimbărilor climatice.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: