7 martie, 2022

Guvernele ar trebui să poată cheltui mai mult pentru apărare fără să-și facă griji cu privire la plafonul blocului comunitar referitor la deficite bugetare, cer nouă țări UE, în principal din Est.

Pe măsură ce invazia Rusiei asupra Ucrainei continuă, reprezentanți din Italia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovenia au cerut în ultima săptămână exceptarea cheltuielilor de apărare de la regulile privind deficitul, anunță Politico.

Solicitările apar înaintea reuniunii informale pe care liderii UE o vor avea săptămâna aceasta la Versailles, în Franța. Pe agenda reuniunii se află reducerea dependenței energetice a blocului față de Rusia, consolidarea apărării UE și consolidarea fundamentelor economice europene.


Ambasadorii UE lucrează în prezent la o declarație pe care liderii urmează să o dea publicității după summitul informal. Nu se așteaptă să fie inclusă nicio referire directă la regulile UE privind deficitul, afirmă sursele Politico, chestiunea fiind una de perspectivă.

În mod normal, trezoreriile statelor membre UE sunt obligate să-și mențină deficitul bugetar sub 3% din PIB, încercând în același timp să-și limiteze datoria publică la 60% din PIB.

Pactul de Stabilitate, suspendat pe termen necunoscut

Bruxelles a suspendat aceste reguli în timpul pandemiei pentru a se asigura că guvernele pot lupta împotriva focarului fără grijă că vor fi penalizate de Comisia Europeană.

În mod normal, așa-numitul Pact de Stabilitate și Creștere ar fi trebuit să reintre în vigoare din acest an, cu un calendar de conformare pentru statele membre.


Comisia a sugerat recent că regulile ar putea fi amânate în continuare pe fondul incertitudinii care decurge din războiul din Ucraina, impactul războiului – mai precis al sancțiunilor UE dictate împotriva Rusiei – fiind principalul motiv al amânării.

Modificarea prevederilor Pactului de Stabilitate a fost evocată și înainte de debutul conflictului din Ucraina, statele membre cerând dispense de la deficit pentru investițiile verzi, în general pentru eforturile de luptă împotriva schimbărilor climatice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: