marți

26 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 septembrie, 2022

Comisia Europeană va prezenta în a doua jumătate a lunii octombrie propuneri de modificări ale regulilor fiscale ale UE, care vor oferi ţărilor căi individuale de reducere a datoriilor, a anunțat sâmbătă vicepreşedintele Comisiei, Valdis Dombrovskis (foto), transmite Reuters.

Comisia va propune, de asemenea, simplificarea regulilor, concentrându-se pe un singur indicator observabil, cum ar fi indicatorul de referinţă pentru cheltuieli, a spus Dombrovskis.

La o conferinţă de presă după reuniunea de la Praga a miniştrilor de finanţe UE, Valdis Dombrovskis a declarat că principalul obiectiv al regulilor va rămâne asigurarea durabilităţii datoriei publice.


Normele europene prevăd că datoria publică trebuie să fie sub 60% din produsul intern brut (PIB), iar deficitele guvernamentale sub 3% din PIB.

Dombrovskis: Nu poate exista o abordare universală având în vedere divergențele datoriei între statele membre

Criza pandemică a lăsat multe ţări cu datorii cu mult peste 100% din PIB, Grecia la aproximativ 185% şi Italia în jur de 150% din PIB. Pe de altă parte, Estonia are o datorie de doar 18,1%, Luxemburg 24,4% şi Lituania 44,3% din PIB.

Datoria publică a României, în lei şi valută, administrată de Ministerul Finanţelor, a crescut în mai 2022 la la 614,3 miliarde de lei, adică 50% din PIB.

”Având în vedere nivelurile divergente ale datoriei între statele membre, nu poate exista o abordare universală. Poate exista o mai mare marjă de libertate pentru statele membre, dar în cadrul unui set comun de reguli”, a spus Dombrovskis.

Germania refuză să excludă investițiile publice de la regulile fiscale


Înaintea reuniunii de 2 zile de la Praga, ministrul german de finanțe a spus că dorește aplicarea strictă a limitelor de datorie ale UE.

Christian Lindner a precizat însă că este deschis să fie redusă viteza cu care statele trebuie să revină la limitele impuse de tratatele europene – în special având în vedere că majoritatea țările din zona euro au deraiat semnificativ de la prevederile în vigoare.

Pe de altă parte, ministrul Christian Lindner a afirmat că Germania nu va susține solicitarea statelor din sudul zonei euro de a exclude investițiile publice de la regulile fiscale europene.

„Germania nu a avut o experiență bună în scutirea investițiilor (de a fi contabilizate n.r.) ca împrumuturi prin intermediul unei<reguli de aur>. Asta pentru că politicienii sunt foarte buni în a redefini tot ceea ce este posibil ca investiție, când de fapt, consumul este cel care stă în spate”, a explicat oficialul german.

Regulile fiscale ale UE au fost suspendate în criza pandemică pentru ca statele membre să poată face față crizei economice generate de coronavirus.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: