joi

4 iulie, 2024

20 iunie, 2024

Membrii CSAT au decis joi că România va dona Ucrainei un sistem antiaerian Patriot.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem Patriot”, se arată într-un comunicat CSAT.

Donația se face însă, potrivit comunicatului, ”cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”.

Patriot în România: 7 cumpărate, 4 primite, două operaționale


România devine astfel al treilea stat- alături de SUA și Germania- care donează Ucrainei un sistem Patriot. Alte trei state europene au anunțat că vor trimite Ucrainei rachete pentru sisteme Patriot.

Ministerul Apărării a cumpărat, în 2017, șapte sisteme americane Patriot pentru care a plătit aproximativ 4 miliarde de dolari. Patru dintre ele se află în țară. Două dintre acestea sunt operaționale, celelalte două urmând să fie certificate ”gata pentru luptă” în cursul acestui an.

Următoarele trei sisteme Patriot vor fi livrate începând cu 2027.

Volodimir Zelenski mulțumește României

„Sunt recunoscător României și președintelui Klaus Iohannis Această contribuție crucială va consolida scutul nostru aerian și ne va ajuta să ne protejăm mai bine populația și infrastructura critică împotriva terorii aeriene rusești. Apreciez conducerea fermă și sprijinul de principiu al României pentru Ucraina. Este important faptul că acest pas consolidează securitatea nu numai în Ucraina, ci în întreaga noastră regiune și în Europa.


Punând capăt terorii rusești acum, Ucraina previne o potențială agresiune împotriva Moldovei, României, statelor baltice și tuturor vecinilor noștri. Este esențial ca Ucraina să aibă instrumentele necesare pentru a învinge teroarea rusă acum, astfel încât nimeni altcineva să nu mai fie nevoit să se confrunte cu acțiunile agresive ale Rusiei pe scară mai largă în viitor”, a scris președintele Volodimir Zelenski pe X, după anunțul CSAT.

*

Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului de joi au fost incluse subiecte referitoare la:

  • Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024;
  • Forțele și mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2025;
  • Stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse. Implicații pentru România;
  • Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forțele Armate ale Ucrainei;
  • Avizarea solicitărilor pentru obținerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L. și ASEE Solutions S.R.L.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Care condiții ? Să continuăm negocierile ? Ești tare Werner ! Și când aveți de gând să identificați vulnerabilitatea? Doamne ferește de asemenea conducători !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Care condiții ? Să continuăm negocierile ? Ești tare Werner ! Și când aveți de gând să identificați vulnerabilitatea? Doamne ferește de asemenea conducători !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: