duminică

7 iulie, 2024

19 iunie, 2024

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că în reuniunea CSAT de joi va fi tranșat și subiectul candidaturii sale la președinția NATO. Consiliul a fost convocat săptămâna trecută de președinte pentru a a da un răspuns solicitării SUA de a trimite un sistem Patriot din România în Ucraina.

În timpul conferinței de presă comune cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, aflat în vizită în România, Klaus Iohannis a fost întrebat în legătură cu candidatura sa șa șefia NATO.

Candidatura la NATO pusă pe ordinea de zi a CSAT

”Despre NATO, mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea şi opiniei publice. Dar pot să vă asigur că mâine după-amiază veţi fi integral lămuriţi şi putem să mergem mai departe. Consideraţi că acesta a fost un non-răspuns şi o amânare”, a răspuns Klaus Iohannis.


Șeful statului este așteptat să își anunțe retragerea din cursă în condițiile în care nu are niciun aliat pentru a ocupa poziția de secretar general NATO. Premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, are deja susținerea a 31 dintre cei 32 de membri ai alianței. Cele trei state care au anunțat inițial că nu sunt mulțumite de candidatura lui Rutte – Ungaria, Slovacia și Turcia – au renunțat fiecare la obiecții.

(Citește și: ”Mark Rutte – încă un pas spre șefia NATO: îl sprijină și Ungaria – are, acum, 31 de susținători”)

Presa internațională scrie miercuri că un anunț privind retragerea din cursă a lui Klaus Iohannis este iminent.

Secretarul general al NATO este desemnat cu unanimitate. Mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, expiră în noiembrie. Anunțul privind succesorul lui Stoltenberg este așteptat la summit-ul NATO de la Washington, luna viitoare.

MApN nu renunță la niciun sistem Patriot

Cu o zi înainte de CSAT, MApN a trimis raportul său privind oportunitatea trimiterii unui sistem antiaerian Patriot în Ucraina, iar potrivit Digi24 răspunsul este negativ.


Președintele Joe Biden a cerut aliaților europeni, în mai, să ajute Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană. La începutul lunii, SUA au anunțat că va trimite și ea un astfel de sistem. Primii care au anunțat donarea unui sistem Patriot au fost germanii, alte state contribuind cu rachete pentru acest tip de sisteme.

După o întrevedere cu președintele Biden, președintele Iohannis a spus că România trebuie să primească ceva la schimb pentru a renunța la unul dintre sistemele sale.

România are două sisteme Patriot operaționale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: