vineri

28 ianuarie, 2022

România a primit și prefinanțarea de 1,9 miliarde euro din componenta de împrumut alocată prin PNRR

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 ianuarie, 2022

Comisia Europeană a transferat joi României 1,9 miliarde euro sub formă de prefinanțare în cadrul componentei de împrumut a planului național de redresare și reziliență (PNRR).

Această sumă vine în completarea celor 1,8 miliarde euro acordate României sub formă de granturi la 2 decembrie 2021. În total, România a primit 13 % din alocarea totală în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR).

România încearcă să utilizeze toate cele 29,2 miliarde euro (14,2 miliarde euro formă de granturi și 14,9 miliarde euro împrumuturi) pe întreaga durată a planului. Acordurile de împrumut și de grant au fost semnate separat din motive procedurale legate de modificările intervenite în componența guvernului român în toamna anului 2021.


Componenta de împrumut și cea de granturi ale planului național de redresare și reziliență se utilizează, împreună sau separat, în multe domenii/proiecte propuse de România. De exemplu, proiectele de modernizare a căilor ferate sunt sprijinite de componenta de grant a planului de redresare și reziliență al României, în timp ce componenta de împrumut va finanța dezvoltarea, modernizarea și decarbonizarea transportului rutier.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Reformele și investițiile în domenii precum gestionarea apei, gestionarea deșeurilor și renovarea clădirilor vor fi, de asemenea, sprijinite în principal prin componenta de împrumut. MRR este elementul central al programului NextGenerationEU care va pune la dispoziție 800 miliarde EUR (în prețuri curente) pentru a sprijini investițiile și reformele în toate statele membre.

Planul României face parte din răspunsul fără precedent al UE conceput pentru ca statele membre să iasă mai puternice din criza provocată de pandemia de COVID-19, pentru a încuraja tranziția verde și cea digitală și pentru a consolida reziliența și coeziunea în societățile noastre.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr