marți

23 aprilie, 2024

2 iulie, 2019

 

România a plătit cel mai mare preţ pe gazele naturale importate din Rusia în primul trimestru din 2019, 26,89 euro /MWh, potrivit Raportului trimestrial privind piața al Directoratului General pentru Energie al Comisiei Europene (DG Energy).


Cel mai mare preţ de import, indiferent de sursă, a fost cel plătit de Lituania, pentru pentru gazele naturale lichefiate (31,32 euro / MWh), urmată de Finlanda, cu 29,68 euro / MWh, preţ de hub. Fiind numai un importator conjuctural şi, de regulă, numai de gaze ruseşti, raportul nu precizează pentru România decât acest tip de preţ (EBP2).

Cauzele scumpirii

Una dintre cauzele creşterii preţului gazelor de import pentru România (probabil cea mai semnificativă) este restricţia vânzării producţiei proprii pe piaţa liberă, ca urmare a OUG 114 / 2018.

Pe de altă parte, pentru că România îşi asigură circa 90% din consum din producţia proprie, nu există o relaţie comercială pe termen lung, deci la preţ mai mic, cu furnizorii.

(Citiți și:”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României”)

Şi, în sfârşit, furnizorii de gaz din România au început să importe gazele nu direct de la sursele ruseşti, ci prin intermediari din Ungaria, care au contracte bilaterale cu ruşii.


Cel mai mare importator de gaze din România este Engie, care aprovizionează jumătatea de sud a ţării şi care a acontat 40% din totalul gazelor din import consumate, în februarie aproape 45%, iar în martie 35%, potrivit e-nergia.

Întâmplător sau nu, Engie este unul dintre partenerii europeni ai gigantului rus Gazprom în proiectul gazoductului Nord Stream 2, care ocoleşte Ucraina – un obiectiv strategic pentru Rusia, care vrea să scoată Ucraina din reţeaua de aprovizionare a Europei.

Jocurile din legislația energetică ne dezavantajează într-un an important

România ar putea fi în pericolul de a-şi vedea restrâns accesul direct la gazele ruseşti, în condițiile în care momentul jocurilor legislative ne dezavantajează profund în acest an.

La 31 decembrie 2019 expiră contractul de tranzit dintre Gazprom și Ucraina, dar România, spre deosebire de Ungaria, nu negociază cu rușii un contract care să îi garanteze alimentarea. Bulgaria a început lucrările la gazoductul care duce TurkStream până în Serbia.

Gazprom a notificat Bulgaria că, începând din ianuarie 2020, va fi oprit tranzitul de gaze prin coridorul Trans-Balcanic, care trece prin România, unul dintre cele patru fire dintre Isaccea şi Negru Vodă fiind conectat cu reţeaua naţională.

Mai rămân conexiunile cu Ucraina pe la Medieşul Aurit şi cu Ungaria.

Asta în condițiile în care producția de gaze naturale a României  a scăzut cu 3% (sau cu 100 de milioane de metri cubi), în primul trimestru din 2019, față de aceeași perioadă din 2018, potrivit raportului DG Energy

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: