marți

23 aprilie, 2024

25 martie, 2011

România s-a asociat Pactului Euro Plus, a declarat, vineri, la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu, după Consiliul European de Primăvară.

Documentul va respecta independenţa statelor membre în privinţa nivelelor de fiscalitate.

”Nivelul de taxe rămane un drept naţional. O ţară ca România nu ar fi aderat, dacă se punea sub semnul întrebării dreptul la flat tax (cota unică)”, a spus Băsescu.


El a arătat că o serie de prevederi ale Pactului sunt deja în implementare în România: acordarea costului muncii cu prodictivitatea, reducerea birocraţiei, reformarea pieţei muncii.

”Spre exemplu, costul muncii în acord cu productivitatea este un efort pe care guvernul l-a făcut în tot anul 2010. Se încearcă să se armonizeze costul muncii cu productivitatea. Un alt obiectiv al Pactului este reducerea birocraţiei care este iarăşi un obiectiv în plină derulare în România”, a susţinut Băsescu.

El a mai afirmat că noul Cod al muncii se încadrează în conceptul de flexi-secuitate socială dezbătul la nivel european.

”Nimic mai actual pentru România decât adoptarea noului Cod al muncii, care prin prevederile lui se încadrează perfect în conceptul de flexi-securitate. Este iarăşi o zonă în care România a făcut deja paşi. Reducerea muncii la negru este un alt obiectiv al acestui pilon, formarea continuă este iarăşi un proces care la noi se derulează, ba mai mult, chiar cu bani europeni”, a mai spus preşedintele.


În afară de România, dintre statele UE din afara Zonei Euro au mai aderat la pact Bulgaria, Danemarca, Letonia, Lituania şi Polonia.

Cele trei principii economice ale Pactului

Independenţa politicilor economice

Statele membre vor stabili anual obiective pe cele 12 luni, care vor fi evaluate în baza unui raport al Comisiei Europene, însă fiecare guvern  va urma propriul policy-mix pentru îndeplinirea obiectvelor.

Salariile

Statele membre trebuie să garanteze că stabilirea salariilor în sectorul public sprijină eforturile de competitivitate în sectorul privat, iar pentru evitarea  derapajelor unităţile de cost salarial vor fi supravegheate pe o perioadă dată comparându-le cu alte state. Astfel, salariile vor evolua „în linie cu productivitatea”. De asemenea, trebuie reexaminate şi indexările de salarii

Scăderea contribuţiilor sociale

Pactul încurajează reformele fiscale şi scăderea contribuţiilor sociale, dar subliniază  nevoia de reformare a pieţei muncii, pentru ca oferta să corespundă cu cererea.

700 de miliarde de euro pentru stabilitatea Eurozone

Consiliul European a decis şi modificarea Tratatelor Uniunii, care permite instituirea mecanismului permanent pentru stabilitatea zonei euro începând cu 2013.

Mecanismul va avea un capital de 700 de miliarde de euro, din care 80 de miliarde vor fi vărsate în numerar pe o perioadă de 5 ani, începând cu 2013.

Capacitatea de împrumut va fi de 500 miliarde de euro.

România va contribui la capitalul mecanismului din momentul aderării la Zona Euro – precizează Addministraţia Prezidenţială

Mecanismul va fi activat în ultimă instanţă, pentru a veni în sprijinul statelor membre din zona euro care se confruntă cu mari dificultăţi financiare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: