18 mai, 2023

Update:

După 2 ore de discuții, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a părăsit negocierile cu președinții PSD și PNL pentru formarea Guvernului Ciolacu. PNL a cerut UDMR să renunțe la ministerul Dezvoltării pentru Nicolae Ciucă, în condițiile în care PSD insistă să păstreze ministerul Transporturilor. „Fără Dezvoltare nu putem continua”, le-ar fi transmis liderul UDMR partenerilor de Coaliție.

UDMR consideră că ministrul Cseke Attila este unul dintre cei mai competenți miniștri din guvern și nu are ce să i se reproșeze. Însă, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu i-au spus lui Kelemen Hunor că „așa e în politică”.


Informația de bază:

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu discută scoaterea UDMR de la guvernare cu ocazia schimbării premierilor de luna aceasta. Potrivit Digi24, UDMR nu va mai primi niciun minister în viitorul guvern Ciolacu.

PNL dorește ministerul Dezvoltării, care este cel ce gestionează fondurile bugetare alocate baronilor locali, iar PSD vrea ministerul Mediului.

Potrivit discuțiilor PNL-PSD, în următorul guvern Ministerul Sportului ar urma să fie comasat cu cel al Tineretului și Familiei.

Zestrea UDMR la împărțeală – 84 de funcții la dispoziția PSD și PNL


Nu doar cele 3 ministere constituie miza împărțirii între PNL și PSD. UDMR are 84 de reprezentați în următoarele structuri, ministere și instituții:

Dacă UDMR este scoasă sau iese de la guvernare, toți reprezentanții Uniunii vor fi schimbați, mai devreme sau mai târziu, cu membri PNL și PSD.

decizie bazată și pe calcule electorale

În urmă cu două zile, marți, premierul Nicolae Ciucă dădea de înțeles că UDMR va pierde unul dintre cele patru portofolii pe care le are în prezent dacă se reduce numărul ministerelor în viitorul Executiv.

„Dacă ne referim la reprezentarea în interiorul Guvernului și la reducerea numărului de portofolii, este algebră simplă și să vedem fiecare cât ni se cuvine în funcție de reprezentarea în Parlament”, răspundea Nicolae Ciucă întrebat dacă UDMR ar trebui să renunțe la un portofoliu în viitorul guvern.

În actualul guvern, UDMR deține un post de vicepremier (Kelemen Hunor) și ministerele Mediului (Barna Tanczos), Sportului (Carol-Eduard Novak) și Dezvoltării (Attila-Zoltán Cseke).

Decizia de eliminare a UDMR din guvern are la bază și calcule electorale. Potrivit PNL, sunt șanse ca Uniunea să nu mai intre în Parlament după următoarele alegeri, ceea ce ar produce o premieră post-decembristă.

Potrivit datelor INS, populația de etnie maghiară înregistrată la Recensământul 2021 a fost de 1.002,2 mii persoane (6,0% din populația României).

Deși nu este înregistrată ca partid, spre deosebire de celelalte minorități naționale care primesc automat un loc în Camera Deputaților, Uniunea a participat întotdeauna la alegeri depășind pragul electoral de 5%.

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: