joi

25 aprilie, 2024

30 ianuarie, 2023

Apropierea datei de 25 mai, termen stabilit prin protocolul Alianței PNL-PSD-UDMR pentru ”rotația” premierilor”, a ridicat tensiunea în interiorul coaliției din cauză că PNL (de fapt, președintele Iohannis) pare acum mai puțin dispus să respecte integral acest protocol.

PNL și PSD au convocat luni fiecare, separat, reuniuni politice menite să pregătească ”schimbul de ștafetă” guvernamental convenit de aceste partide în noiembrie 2021. Ambele partide discută însă și strategii alternative, care merg de la renegocierea protocolului semnat în noiembrie 2021, până la destrămarea coaliției.

Reuniune PSD la Sinaia: planul legislativ și planul guvernamental

Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat s-a reunit, luni la Sinaia, pe agenda conducerii formaţiunii aflându-se, oficial, priorităţile legislative ale Parlamentului, pregătirile pentru programul de guvernare cu care PSD va veni la rotaţia premierilor, în luna mai, precum şi relaţia din coaliţie cu partenerii de la PNL, după schimburile de replici dintre reprezentanţii celor două partide, din ultima perioadă.


Social-democraţii discută despre priorităţile legislative ale noii sesiuni parlamentare care începe pe 1 februarie. Printre proiectele restante ale Parlamentului şi coaliţiei se află:

  • reforma pensiilor şi a salarizării
  • legile educaţiei naţionale, unde ca modificări ar fi vizate păstrarea liceelor pedagogice, eliminarea prevederilor salariale cu referire la sistemul de educație și realizarea la nivel național a subiectelor de la examenul de capacitate
  • legea pensiilor speciale
  • legea offshore pentru eoliene, o iniţiativă pe care PSD vrea să o impună în Parlament
  • impunerea unei taxe ”de solidaritate” – 1% din cifra de afaceri – care să fie aplicate companiilor mari

În ceea ce privește rotativa, PSD cere schimbarea premierului, dar este dispus să discute structura schimburilor la nivel de ministere, fiind interesat, de exemplu, să păstreze ministerul de Finanțe.

PSD amenință cu retragerea de la guvernare dacă PNL și președintele Iohannis nu respectă protocolul semnat în noiembrie 2021.

Premierul Ciucă cere PNL să nu atace partenerii de coaliție

Liderii PNL au programat luni o ședință a Biroului Permanent Național (BPN) și o ședință a grupurilor reunite din Camera Deputaților și Senat. Acestea vin după o ședință informală organizată duminică seara la Vila Lac, unde s-a discutat despre problemele din partid și din coaliție.


Potrivit G4Media, premierul Ciucă a transmis liderilor că nu trebuie să răspundă la atacurile PSD.

Negocierile dintre principalele partide de guvernământ încă nu au început oficial, dar liderii celor două partide, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, discută frecvent pe diverse teme fără ca liderii PNL să fie consultați.

De precizat: liderii PNL nu doresc modificare a protocolului coaliției, dar premierul Ciucă nu s-ar opune unui schimb de portofolii cu PSD, mai ales dacă își va putea păstra conducerea guvernului.

Ce și-ar dori însă PNL, mai ales primarii liberali: un schimb cu UDMR, de la care să fie preluat ministerul Dezvoltării. Primarii liberali se plâng că Compania Națională de Investiții semnează contracte doar în localități sau județe conduse de PSD și UDMR.

Protocolul Coaliției – ce s-a semnat și ce ar trebui să se schimbe din mai 2023

Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Kelemen Hunor și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian, au semnat în noiembrie 2021 un protocol în 12 puncte, cele mai importante din punct de vedere politic fiind:

  • Primul candidat la funcția de Prim-Ministru, din partea PNL, susținut de cele 4 formațiuni parlamentare semnatare, este domnul Nicolae Ionel Ciucă. Acesta va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.
  • La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern:
    – vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL
    – ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
    – ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției
    – coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.
  • În cazul desemnării sale, conform prevederilor constituționale, acesta va prezenta Parlamentului spre aprobare un guvern format din 20 de ministere, nominalizările fiind făcute astfel: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR. Din structura executivului vor face parte și 2 viceprim-miniștri, care vor reprezenta formațiunile coaliției care nu au propus candidatul de prim-ministru, dar au membri în Guvern.

Ce a provocat iritarea PSD și cum au reacționat socialiștii

Semnalul inițial că protocolul coaliției ar putea să nu fie chiar ”literă de lege” a venit din partea unui apropiat al președintelui, șeful PNL Iași Alexandru Muraru. Anul trecut, prin vară, acesta afirma: ”A schimba un premier cu un an înainte de alegeri, în plin conflict la marginea graniţelor României, nu cred că fi un semnal bun”.

De atunci, PSD va început să ia la țintă miniștri PNL și să amintească de ”dezastrul” provocat de ultima guvernare de dreapta. Aceste atacuri au crescut, treptat-treptat, ca miză, ultima provocare fiind lansată chiar la adresa președintelui, Vasile Dîncu anunțând că vrea ca partidul să modifice ”proiectul de suflet” al președintelui Iohannis- legile educației menite să implementeze ”România Educată”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: