vineri

12 iulie, 2024

1 octombrie, 2022

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a prezentat vineri un prototip al robotului său umanoid „Optimus”, prezicând că producătorul de vehicule electrice va fi capabil să producă milioane și să le vândă cu mai puțin de 20.000 de dolari, mai puțin de o treime din prețul unui Modelul Y, trasmite Reuters.

Musk a spus că se aștepta ca Tesla să fie pregătită să preia comenzi pentru robot în următorii trei până la cinci ani și a anunțat planuri de dezvoltare a produsului pe parcursul unui deceniu sau mai mult, cea mai detaliată viziune pe care a oferit-o până în prezent asupra unei afaceri despre care a spus că ar putea să genereze venituri mai mari decât divizia de mașini electrice.

Ambiția Tesla de a proiecta și construi roboți pentru piața de masă, care vor fi testați și în varii locuri din fabricile sale, o diferențiază de alți producători care au experimentat cu roboți umanoizi.


Musk vrea ca Tesla să fie lider și în domenii precum inteligența artificială, nu doar o companie care produce „mașini cool”.

Robotul umanoid le-a făcut cu mâna celor prezenți la evenimentul Tesla de vineri. Compania a prezentat totodată și un video în care acesta executa sarcini simple, cum ar fi udarea plantelor, transportul cutiilor și ridicarea unor bare metalice la o stație de producție a companiei. Cu toate acesta, prototipul prezentat la eveniment nu putea să meargă.

„Încă mai este mult de lucru pentru a-l perfecționa pe Optimus”, a spus Musk. „Cred că Optimus va fi incredibil în cinci sau 10 ani.”

El a spus că roboților umanoizi existenți „le lipsește un creier” – și capacitatea de a rezolva singuri problemele. Prin contrast, a spus el, Optimus ar fi un „robot extrem de capabil”.


Alți producători de automobile, inclusiv Toyota Motor și Honda Motor, au dezvoltat prototipuri de roboți umanoizi capabili să facă lucruri complicate, cum ar fi împușcarea unei mingi de baschet, iar roboții de producție de la ABB și alții sunt pilonul de bază al producției auto.

Multe reacții pe Twitter au fost pozitive, concentrându-se pe viteza efortului de dezvoltare al Tesla, care a anunțat proiectul în august anul trecut.

Henri Ben Amor, profesor de robotică la Universitatea de Stat din Arizona, a precizat că prețul țintă al lui Musk de 20.000 de dolari este promițător, deoarece costurile actuale sunt de aproximativ 100.000 de dolari pentru roboții umanoizi.

„Există o oarecare discrepanță între ambițiile anunțate și ceea ce au prezentat”, a spus el. „Când vine vorba de dexteritate, viteză, capacitatea de a merge într-un mod stabil și așa mai departe, mai este mult de lucru.”

Aaron Johnson, profesor de inginerie mecanică la Universitatea Carnegie Mellon, a punctat la rândul său că necesitatea dezvoltării în scară largă a robotului este discutabilă.

„Ceea ce este cu adevărat impresionant este că au ajuns la acel nivel atât de repede. Ceea ce este încă puțin incert este care este utilitatea exactă în a produce milioane de astfel de roboți”, a spus Johnson.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: