18 mai, 2020

Criza COVID-19 a accentuat tendințele din activitatea companiilor româneşti reprezentative, cotate la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit rezultatelor înregistrate în Trimestrul 1 / 2020.

Cele 16 companii din componența indicelui BET au înregistrat un profit net de peste 2,38 de miliarde de lei (exclusiv Fondul Proprietatea), în scădere cu 30% față de T1 / 2019, din venituri de 15,5 miliarde de lei, în scădere cu 4,87%.


Rezultatele financiare ale companiilor pe primele trei luni ale anului au fost puternic influențate de pandemie și prevestesc efectele negative din perioada următoare.

Companiile din portofoliul BET reprezintă domenii diferite, de la cel bancar şi energetic, cel mai bine reprezentate, cu două bănci şi, respectiv cu trei producători energetici, doi mari operatori de transport de electricitate și gaze pe magistralele naționale și cu un distribuior, până la retailul de comunicații și de servicii medicale.

Pierderile

Rezultatele companiilor din BET exprimă evoluții deosebite la nivelul fiecărui sector, așa cum se vede în tabelul de mai jos (statistica se modifică dacă este inclus Fondul Proprietatea, dar irelevant  pentru că acesta depinde de valoarea la bursă a acțiunilor celorlalte 16 companii).


Banca Transilvania (TLV) şi BRD SocGen (BRD) au înregistrat o evoluţie negativă atât a profiturilor, cât şi a veniturilor. „Ambele au constituit provizioane în primul trimestru, în contextul COVID-19 pentru acoperirea riscurilor, ceea ce a influenţat profitul din această perioadă”, spun analiștii casei de brokeraj Prime Transaction într-un raport periodic.

De asemeni, OMV Petrom (SNP) și companiile de retail şi-au văzut accentuate problemele de la începutul acestui an sau de anul trecut.

Criza COVID-19 a amplificat scăderea prețului petrolului în cazul SNP, ca și probelemele retailerilor, fie că este vorba de alimentaţie publică (Sphera Franchise Group – SFG, deţinătoarea francizelor Pizza Hut şi KFC în România), fie de comunicaţii (DIGI Communications – DIGI).

Rezultatul DIGi a fost urmarea pierderilor din diferențe de curs valutar (Compania operează și în Spania și în Ungaria), „dar și a înregistrării de penalități de plată anticipată, ambele însumând o 38,4 milioane euro”, remarcă un raport Prime Transaction.

Şi ALRO Slatina (ALR) a fost nevoită să suporte amplificarea problemelor de anul trecut, fie din cauza scăderii preţului aluminiului, fie că este vorba de scumpirea energiei pe piaţa liberă, ca urmare a restricţiilor ce au decurs din OUG 114.

Sechelele OUG 114

Sectorul energetic prezintă încă sechelele OUG 114, fie că este vorba de scăderea veniturilor, fie de creşteera importurilor, ca urmare a preţurilor mai mari energiei autorhtone, din cauza restricţiilor actului menţionat.

Romgaz (SNG) şi-a asigurat o creştere de profit de 5,5% din venituri în scădere cu 16,5%, beneficiind de finalizarea unor lucrări de investiţii pentru conectarea de noi sonde la infrastructura productivă, de continuarea proiectelor de reabilitare a principalelor zăcăminte mature de gaze.

Compania a fost nevoită să vândă la preţ reglementat o mare parte din producţie, ca şi Nuclearelectrica (SNN).
Transelectrica (TEL), transportatorul de electricitate la înaltă tensiune şi operatorul sistemului energetic naţional, pune dublarea profitului său pe seama reducerii cheltuielilor, dar contribuţia decisivă au avut-o majorarea tarifului reglementat de către Autoritatea din domeniu (ANRE) şi schimburile transfrontaliere.

„În perioada ianuarie – martie 2020 față de aceeași perioadă a anului precedent, consumul intern net a scăzut cu 2,9% iar producția netă de energie cu 4,5%. Schimburile fizice transfrontaliere de export au crescut cu 32,5% față de perioada similară din 2019, iar fluxurile transfrontaliere de import au înregistrat de asemenea o creștere de 44,3%”, spune raportul TEL pe T1 / 2020.

Transgaz (TGN) a avut venituri mai mari cu 36% dar creșterea de profit mai mică decât cea a Transelectrica, având în vedeer marile costuri ale investiţiilor sale .

Câștigătorii

Compania Bursa de Valori București (BVB), care administrează piața omonimă, a beneficiat de pe urma volatilității mari a cotațiilor indusă de incertitudinile crizei COVID-19 și a înregistrat u profit cu peste 54% mai mare.din venituri superioare cu aproape 37%.

În fine, din alt domeniu, se remarcă Medlife (M), care aproape că şi-a triplat profitul. Compania culege roadele „mixului dintre creşterea preţului şi a volumului” serviciilor sale, amplificate şi de achiziţiile de entităţi mai mici din domeniu, conform strategiei de diversificare a serviciilor și creștere a prezenței la nivel național – după cum spun rapoartele sale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: