fbpx

Analiză

Forța economiilor europene după PIB în euro – România, pe locul 13. Cum a afectat pandemia statele UE

Economia României figurează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2020 privitor la PIB… Mai mult

07.04.2021

Chestiunea

Revoluția fiscală propusă de SUA privind impozitul minim global pe profiturile corporațiilor găsește susținere la FMI

Propunerea SUA pentru introducerea la nivel global a unui impozit minim pe profitul companiilor a găsit susținere la Fondul Monetar Internațional (FMI). Măsura este menită… Mai mult

07.04.2021

La obiect

Cum a modificat criza bugetul familial: studiu de caz – T4 din 2020

Veniturile totale unei gospodării în T4 2020 au ajuns la 4.999 lei (+7,7% față de aceeași perioadă din anul precedent), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult

06.04.2021

Europa

3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult

06.04.2021

Revoluția fiscală propusă de SUA privind impozitul minim global pe profiturile corporațiilor găsește susținere la FMI

de Adrian N Ionescu , 7.4.2021

Propunerea SUA pentru introducerea la nivel global a unui impozit minim pe profitul companiilor a găsit susținere la Fondul Monetar Internațional (FMI). Măsura este menită să împiedice pierderile de venituri ale celor mai multe guverne ale lumii, din cauza transferului afacerilor multinaționalelor în paradisuri fiscale.

„Statele Unite promovează realizarea unui acord global privind introducerea unui impozit minim global, în urma unor negocieri multilaterale. Este angajamentul nostru clar. A venit timpul pentru condiții echitabile și nu mai permitem ca unele țări să obțină avantaje competitive prin scăderea impozitelor pe profitul companiilor”, spune documentul prin care Casa Albă a prezentat reforma fiscală propusă de Administrația Biden.

La rândul său, marți seara, Gita Gopinath, economistul-șef al FMI a afirmat că instituția sa susține această formă de combatere a evaziunii fiscale: „Suntem foarte mult în favoarea unui impozit minim pentru corporații”. Transferurile de bani către paradisuri fiscale „reduc baza de impozitare din care guvernele pot strânge venituri și cheltui pe nevoile sociale și economice”, a argumentat Gita Gopinath, citată de Reuters.

Propunerea unui impozit minim global pe profiturile companiilor ar trebui să declanșeze o revoluție fiscală la nivel global, dacă va fi adoptată de cât mai multe țări puternice ale lumii.

Ofensiva împotriva paradisurilor fiscale

Formal, propunerea impozitului minim global pe profiturile companiilor face parte dintr-o reformă fiscală în SUA menită de Casa Albă să contribuie la finanțarea  programului său de investiții publice de 2.000 de dolari, în următorii 15 ani.

Reforma fiscală a lui Joe Biden caută, în fond, să aducă „acasă” cât mai mulți bani din profiturile multinaționalelor americane care scapă netaxate pe alte meridiane.

(Citiți și: „Reforma fiscală din SUA afectează profiturile companiilor americane obținute în străinătate”)

Reforma fiscală promovată de președintele Joe Biden mai prevede, printre altele, ca impozitul pe profitul obținut de multinaționalele americane în afara SUA să fie crescut de la 10,5%, până la nu mai puțin de 21%, în condițiile în care impozitul pe profitul obținut în SUA ar crește de la 21% până la 28%.

„Reforma președintelui Biden va face din Statele Unite din nou un lider al lumii și va stopa cursa spre eliminarea taxelor corporatiste, care permite unor țări avantaje competitive prin statutul de paradisuri fiscale”, spune documentul Casei Albe.

Presiuni americane la G20 și schimbare de atitudine la FMI

Janet Yellen (Foto), secretarul Trezoreriei SUA (ministrul de Finanțe), lucrează împreună cu reprezentanții grupului celor mai dezvoltate 20 de țări ale lumii (G20) ca să se ajungă la acordul privind impozitul global minim pe profitul companiilor, potrivit unei declarații citate de Reuters.

Secretarul Trezoreriei americane a reafimat, astfel, „angajamentul puternic al SUA” în această privință, la prima sa participare ca secretar al Trezoreriei  la reuniunea anuală din aceste zile a Fondului Monetar Internațional (FMI) și Băncii Mondiale (BM).

Janet Yellen are și autoritatea de a fi fost și președintele Federal Reserve (Fed, banca centrală a SUA) între 1994 și 1997, ca și între 2010 și 2018.

Ministrul de Finanțe american caută să obțină acordul cât mai multor țări pentru impozitul global, la reuniunea FMI & BM, inclusiv susținând  creșterea rezervelor FMI cu 650 miliarde de dolari, propunere respinsă de predecesorul său.

Janet Yellen concretizează o schimbare de atitudine așteptată după campania electorală a lui Joe Biden, care încearcă acum să reînnoade relațiile de colaborare globale ale SUA,  dinamitate de Donald Trump.

Susținerea propunerii americane privind impozitul global minim pe profit nu a întârziat să apară din partea Japoniei. Ministrul nipon al Finanțelor Taro Aso (Foto), a salutat, marți, angajamentul exprimat de Janet Yellen.

„Este un pas înainte spre o soluție de taxare internațională”,a spus Taro Aso, citat de Reuters.

 

Presiuni noi pentru idei mai vechi

Ideea introducerii unui impozit minim pe profit la nivel global a mai fost vehcilată, inclusiv la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Un astfel de taxă ar soluționa, în opinia lui Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, problema optimizării fiscale agresive, care face parte din arsnalul artificiilor fiscale practicate de multinaționale și duce la o sărăcire constantă a bugetelor publice.

(Citiți și: „Joseph Stiglitz propune introducerea impozitului minim global pe profitul companiilor pentru a pune capăt optimizării fiscale agresive a multinaționalelor”)

Tot în 2019, în mai OCDE propunea un plan de adoptare a unei taxe globale minime pentru multinaționale, care să conțină și reguli care să permită țărilor să refuze deduceri pentru plăți care nu se supun cel puțin acelei taxe minime.

Atunci ca și acum, în prin plan se află giganții online, care au găsit în Irlanda – de pildă, un mediou fiscal prielnic, dar și alte mari multinaționale care se răspândesc, de exemplu, din Olanda  în toată Europa.

Economia globală ar putea pierde mai mult de 1% din PIB dacă discuțiile internaționale pentru rescrierea regulilor fiscale transfrontaliere vor eșua, și se va declanșa un război comercial, potrivit unui comunicat al OCDE, emis luni, după ce negocierile au fost prelungite până la mijlocul anului 2021.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 7.4.2021

Lăsați un comentariu


Europa

Funeraliile prințului Philip / Sirenele marinei au răsunat cu apelul „Action Stations” care îi cheamă pe marinari la post

Iulian Soare

Funeraliile prinţului Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, decedat la vârsta de 99 de ani, s-au desfășurat sâmbătă, la castelul Windsor, conform… Mai mult

Europa

Rusia trimite 15 nave de război în Marea Neagră, pentru manevre militare

Iulian Soare

Un număr 15 nave de război rusești ce vor desfășura manevre militare în Marea Neagră au trecut sâmbătă prin strâmtoarea Kerci din peninsula Crimeea. Anumite… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban, mesaj pentru partenerii din coaliție: Orice ministru, dacă vrea să atace premierul, trebuie mai întâi să își scrie demisia

Vladimir Ionescu

Orice ministru trebuie ”să știe că va pleca” și să-și scrie demisia înainte de a ataca, a declarat sâmbătă președintele PNL, Ludovic Orban, referindu-se la… Mai mult

Stiri

Premierul, despre îmbunătățirea perspectivei de către S&P: Eroii sunt antreprenorii

Vladimir Ionescu

“Am reușit să stabilizăm economia în condițiile în care, așa cum am promis, nu am mărit vreo taxă și nu am introdus vreo alta”, a… Mai mult

Stiri

Standard & Poor’s a îmbunătăţit, de la ”negativ” la ”stabil”, perspectiva aferentă ratingului acordat României

Vladimir Ionescu

Agenţia de rating Standard & Poor’s a reconfirmat vineri la “BBB minus /A-3” ratingul României pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi… Mai mult

Stiri

Autostrăzile A7 și A8 vor fi finanțate prin PNRR – ministrul Transporturilor

Vladimir Ionescu

Autostrada A7 și capetele Autostrăzii A8 spre Moldova vor fi finanțate prin Planul de Relansare și Reziliență (PNRR), a declarat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, într-un… Mai mult

Stiri

Dosarul 10 august / Curtea de Apel a aprobat reluarea urmăririi penale împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei

Vladimir Ionescu

Curtea de Apel București a admis vineri plângerea împotriva ordonanţei DIICOT prin care dosarul 10 august a fost clasat în vara anului trecut, astfel încât… Mai mult