miercuri

24 aprilie, 2024

5 aprilie, 2021

Profiturile nete ale companiilor americane realizate în afara SUA vor fi afectate de planul Administrației Biden de a finanța investitiții publice în SUA prin creșteri de taxe și reduceri de facilități fiscale.

Reforma fiscală promovată de președintele Joe Biden prevede ca impozitul pe profitul obținut de multinaționalele americane în afara SUA să fie crescut de la 10,5%, până la nu mai puțin de 21%.

În plus, impozitul pe profitul obținut în alte țări va fi calculat „de la țară la țară”, așa încât să descurajeze transferul profiturilor în paradisuri fiscale sau în țări care încurajează investițiile străine prin facilități fiscale.

(Citiți și: „SUA anunță ripostă vamală împotriva statelor care au pus taxe pe giganții digitali”)


Impozitul pe profitul obținut în SUA este deja de 21% și Administrația Biden propune creșterea lui până la 28%, astfel încât să contribuie la finanțarea proiectelor de  investiții publice de 2.000 de miliarde de dolari, potrivit unei prezentări a Casei Albe.

Companiile americane în România

Pentru a evita dubla impozitare, taxa efectivă pe profiturilor externe (global tax) este diferența dintre aceasta și impozitul pe profit în țările respective. La o „global tax” de 21%, companiile americane vor plăti alte 5% din profitul obținut în România, proporție rămasă după impozitul românesc de 16%.

SUA este pe locul 5 în clasamentul țărilor din care vin cele mai mari investiții directe în România.

(Citiți și: „Clasamentul real al celor mai mari investitori străini din România”)

În afară de branduri foarte populare precum Ford, Microsoft, IBM sau McDonald’s în România mai funcționează și giganți cum este cel din domeniul agriculturii (Cargill), sau al zootehniei (Smithfield) și multe alte nume sonore.


Camera Americană de Comerț în România (AmCham România) are 450 de firme membre. MAE le listează pe cele mai importante 30 dintre ele.

”De asemenea, va fi eliminată regula taxării zero pentru 10% din venitul investițiilor în țări străine. Prin crearea de stimulente pentru investiții aici, în Statele Unite, putem răsplăti companiile care contribuie la dezvoltarea economiei americane și creem condiții de concurență mai echitabile între companiile interne și multinaționale”, mai spune Casa Albă în prezentarea planului Biden de 2.000 de miliarde de dolari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: