8 octombrie, 2019

Introducerea unui impozit minim pe profit la nivel global ar soluționa, în opinia lui Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, problema optimizării fiscale agresive. Aceste artificii fiscale practicate de multinaționale duc la o sărăcire constantă a bugetelor publice.

Guvernele s-au angrenat într-o competiție globală de reducere a fiscalității pentru atragerea de investiții, iar acest lucru le va lăsa fără resursele necesare soluționării unor probleme presante, argumentează economistul.

Având în vedere amploarea fenomenului (de evitare a impozitelor pe profit, n.r.), este clar că avem nevoie de un impozit minim pe profit la nivel global pentru a pune capăt actualei curse pentru cele mai mici taxe (care nu este în folosul nimănui în afară de corporații).


Nu există niciun indiciu că taxarea redusă la nivel global duce la investiții mai mari. (Evident, dacă un stat își reduce fiscalitatea față de altele, ar putea <<fura>> niște investiții de la ele; această abordare nu funcționează însă la nivel global). Un impozit minim pe profit la nivel global ar trebui stabilit la un nivel comparabil cu media din acest moment, de circa 25%. În caz contrar, ratele de impozitare a companiilor vor converge către minimum, iar ceea ce se dorește a fi o reformă menită să crească taxarea multinaționalelor  va avea exact efectul contrar”, notează Stiglitz într-o amplă opinie publicată de ziarul The Guardian.

Multinaționalele pot foarte ușor să își mute sediile și producția în jurisdicțiile care oferă cele mai avantajoase condiții fiscale. În multe situații, spune el, e suficientă o simplă schimbare în contabilitate pentru a obține același efect.

Evitarea taxelor a devenit o formă de artă la care companiile deștepte excelează. Costurile agregate ale acestor practic sunt însă uriașe. Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), guvernele pierd cel puțin 500 de miliarde de dolari anual ca urmare a mutării profiturilor dintr-o parte în alta. Profesorul Gabriel Zucman, de la Universitatea din California, Berkeley, și colegii săi, estimează că 40% din profiturile realizate de multinaționale americane în afara Statelor Unite sunt transferate către paradisuri fiscale.

În 2018, 60 dintre cele mai mari 500 de companii – printre care Amazon, Netflix și General Motors – nu au plătit niciun dolar impozit pe profit în SUA, cu toate că la nivel global au raportat câștiguri cumulate de 80 de miliarde de dolari. ”Aceste tendințe au un impact devastator asupra veniturilor naționale din taxe și subminează sentimentul de echitate al publicului”, scrie economistul.


El amintește de inițiativa BEPS (Base Erosion and profit Shifting) care a adus o serie de îmbunătățiri și a pus capăt unor practici extrem de controversate. Aceasta nu rezolvă însă problema de la bază, este de părere Stiglitz.

”Lumea se confruntă cu multiple crize – inclusiv schimbările climatice, inegalitatea, încetinirea creșterii și degradarea infrastructurii – iar niciuna dintre ele nu poate fi abordată de guverne fără resurse. Din păcate, actualele propuneri de reformare a impozitării globale nu merg suficient de departe. Multinaționalele trebuie obligate să contribuie”, notează economistul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: